Shell Young Tecnhical Award

7 februari 2007 – 9 april 2007 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
De Shell Young Technical Award is een techniekprijs voor leerlingen in de klassen 1, 2 en 3 van het Voortgezet Onderwijs.

Science center NEMO en Shell Nederland organiseerden in 2006 voor het eerst een wedstrijd rond deze award. Maar liefst 345 schoolteams uit het hele land meldden zich aan om mee te dingen naar de hoofdprijs: een bezoek aan het grootste science center van Europa, Cité des Sciences et de l'Industrie in Parijs.

Opdracht

Maak met een team van vier tot zes leerlingen een nieuw apparaat dat voor 95% uit oude onderdelen bestaat. Het apparaat moet minimaal één beweging kunnen maken, denk aan draaien, op en neer bewegen, schudden. Het hoeft niet per se een beweging te zijn waar je iets aan hebt. Als het maar beweegt!

Jury

Een driekoppige vakjury bestaande uit Rob van Hattum (science center NEMO), Wim Pijbes (Kunsthal Rotterdam) en Rein Willems (Shell Nederland) had de zware taak er tien te nomineren. Ze keken daarbij onder andere naar de volledigheid van het kunstwerk. Was het af? En natuurlijk moest de beweging duidelijk zichtbaar zijn en technisch goed in elkaar steken. Verder moest de beweging sprekend zijn. Het moest iets toevoegen aan het geheel. Tenslotte speelde de schoonheid en de stijl van het kunstwerk een rol. De vakjury nomineerde uiteindelijk tien teams. Maar helaas, een van de creaties is tijdens de tentoonstellingstour gesneuveld.

Winnaars

Het team dat het allermooiste, best functionerende en creatiefste apparaat bouwde, mag zichzelf winnaar noemen van de Shell Young Technical Award 2006. De teamleden wonnen een studiereis naar het Cité des Sciences et de l'Industrie in Parijs.

01 - Shell Young Technical Award - fotografie John Stoel.jpg