Sieraden uit de Oriënt
De collectie Van der Star

16 februari 2002 – 9 juni 2002 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
De collectie etnografische sieraden die René van der Star de afgelopen zeventien jaar verzamelde kent zijn gelijke niet en is uniek in zowel omvang en kwaliteit. De meeste stukken dateren uit de twintigste eeuw en zijn tijdens de talloze reizen uit de landen van oorsprong, maar ook uit de kunsthandel, bijeengebracht.

Het verzamelen is begonnen tijdens een reis naar de Hilltribes in Noord-Thailand in de tachtiger jaren, waar toen nog mooie zilveren sieraden uit de Gouden Driehoek te vinden waren. Aanvankelijk werd puur op gevoel gekocht, ongehinderd door boekenkennis. Mooie vormen, vakmanschap en conditie vormden de belangrijkste criteria.

Eerste presentatie van de omvangrijke sieradencollectie van Van der Star

De tentoonstelling in de Kunsthal wordt een smaakvolle tentoonstelling, gebaseerd op de collectie van Van der Star. De rode draad die door de selectie loopt zijn de thema's waarde en bescherming. De geografische afbakening loopt vanaf Marokko, via het Arabisch schiereiland en Centraal Azië naar het Verre Oosten. Getoond worden ca. 500 stukken waaronder hoofdsieraden (zoals mutsen en diademen), neusringen, oorbellen, halssieraden, rugsieraden, arm- en enkelbanden. Bovendien zullen enkele zilveren pijpen, dolken en beteldozen worden getoond. De tentoonstelling in de Kunsthal betekent de eerste openbare presentatie van deze collectie.

foto_236_2.jpg