Sir Stanley Spencer
Schilderkunst tussen hemel en aarde

17 september 2011 – 15 januari 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Resurrection Re-Union
1945
De Kunsthal Rotterdam introduceert voor het eerst op het Europese vasteland een groot overzicht van Sir Stanley Spencer (1891-1959), een van de belangrijkste Britse schilders uit de twintigste eeuw.

Zijn oeuvre kenmerkt zich door een rijkdom aan thema's zoals Bijbelse verhalen, landschappen, zelfportretten en huiselijke scènes. Door zijn figuratieve, verhalende stijl van schilderen en zijn onderwerpkeuze heeft Spencer een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de moderne kunst. Hij verwerkt zijn turbulente leven in zijn schilderijen en voegt daar talrijke tegenstellingen en visionaire fantasieën aan toe. 

In de tentoonstelling worden ruim tachtig schilderijen en tekeningen van de eigenzinnige Spencer in een breed kunsthistorisch kader geplaatst, door de aanvulling van een twintigtal werken van Engelse tijdgenoten onder wie Lucian Freud en Dora Carrington. Spencers artistieke invloed in Nederland wordt zichtbaar gemaakt aan de hand van enkele werken van zijn bewonderaars Dick Ket en Charley Toorop.

Aangrijpend realisme

Als jonge kunstenaar is Stanley Spencer vol bewondering voor de Italiaanse renaissancekunst van Giotto, voor de romantiek van de Prerafaëlieten en later voor Paul Gauguin wiens werk hij ziet in Londen. Spencer woont het grootste deel van zijn leven in het dorpje Cookham, dat een belangrijke rol speelt in veel van zijn werken én als decor dient voor zijn beeldende verhalen. Enkele ingrijpende gebeurtenissen zoals zijn actieve deelname aan de Eerste Wereldoorlog en ongeluk in de liefde zijn belangrijke ingrediënten voor zijn schilderkunst. Spencer ontwikkelt een aangrijpend realistische stijl door zijn meest intense levenservaringen te plaatsen in trefzekere weergaves van zijn geliefde omgeving. De fascinatie voor stof, vuil en afval - het ‘aardse' - vormt een tegenhanger van de schilderijen met ‘hemelse' voorstellingen van Christus. In zijn verstilde landschappen en intieme portretten laat Spencer de werkelijkheid overheersen, terwijl de fantasie en levensvreugde hoogtij viert in topstukken zoals ‘The Resurrection, Cookham' en in de serie ‘Beatitudes' (Zaligsprekingen). Talrijke aspecten van het leven komen in Spencers werk samen: liefde, seksualiteit, dood, religie, werkelijkheid en fantasie.

8. Stanley Spencer, Dinner on the Hotel Lawn, 1956-7, oil on canvas, 94.9 x135.9 cm - LR.jpg
Dinner on the Hotel Lawn, 1956-7

Genereuze bruiklenen

Voor de tentoonstelling is een royale selectie van Stanley Spencers mooiste werken gemaakt uit museale collecties en uit particuliere collecties. Tate Britain en de Stanley Spencer Gallery in Cookham stellen zeer genereus hun belangrijkste en grootste werken ter beschikking. De tentoonstelling is het resultaat van nieuw onderzoek door gastconservator dr. Alied Ottevanger.

Publicatie

Bij WBOOKS is een publicatie over Stanley Spencer verschenen met teksten van gastconservator dr. Alied Ottevanger. Prijs € 39,50 / ISBN 9789089103062 / NUR 642.

  
Met dank aan:

Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot
British Council

Luister

11. Stanley Spencer, The Tiger Rug, 1940, 92 x 61 cm, olieverf op doek, particuliere collectie - LR.jpg
The Tiger Rug, 1940
1. Stanley Spencer, Zelfportret 1936, olieverf op doek, 62 x 46 cm, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam-LR.jpg
Zelfportret 1936