Stefan Verwey
"Beheers je! We zijn hier in de Kunsthal!"

18 december 1999 – 6 februari 2000 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
De Kunsthal Rotterdam presenteert een overzichtstentoonstelling met het werk van de bekende cartoonist Stefan Verwey. Verwey (1946) is al jaren als tekenaar werkzaam. Momenteel tekent hij elke week een bijdrage voor de discussiepagina van De Gelderlander, verzorgt hij met grote regelmaat de illustratie voor de omslag van HP/De Tijd, en tekent hij literaire prenten voor De Volkskrant en het Belgische dagblad De Standaard.

In zijn politieke prenten en maatschappij-kritische cartoons wordt de toeschouwer door de merkwaardige combinatie van inhoudelijke ernst en spottende, relativerende humor, tot denken aangezet. Verwey ziet zichzelf als man van het beeld die grappen maakt over mensen van het woord. Hij vervaardigt zijn sobere, lineaire tekeningen met kroontjespen en Oostindische inkt.

Overzicht van de bekende cartoonist Verwey

De tentoonstelling omvat Verwey's politieke prenten, vrije cartoons, journalistieke en literaire tekeningen en jeugdwerk. Ook zijn eerste tekening, gemaakt naar aanleiding van de Watersnoodramp in 1953, is hier te zien. In de designgalerij worden Verwey's tekeningen gepresenteerd in vier thematische kabinetten: zieken en ziekenhuis, bejaarden en revalidatie, literaire tekeningen en een kabinet met diverse onderwerpen.

Publicatie

Stefan Verwey, Tekenaar en cartoonist, Kunsthal Rotterdam 1999

foto_186_1.jpg