Susan Opperman
Skyndood & Niemandswoord

25 november 2011 – 11 maart 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
6
Voor de derde editie van Kunsthal Light maakt de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Susan Opperman de wandschildering ‘Skyndood & Niemandswoord', geïnspireerd op haar graphic novel ‘Gifpit - die koms van die Vreemdeling'.

Gifpit is een fictief dorpje in de regio Karoo, Zuid-Afrika dat bevolkt wordt door teruggetrokken excentrieke figuren. De stereotype personages uit Gifpit staan symbool voor de traditionele en conservatieve aspecten uit de Zuid-Afrikaanse taal en cultuur. Met ironie en zwarte humor verbeeldt Opperman metaforen die reflecteren op de wijze waarop ‘Afrikaners' zichzelf en de Zuid-Afrikaanse maatschappij zien. Enkele van haar meest iconische karakters uit Gifpit zijn in rauwe zwart-wit tekeningen en met onverbloemde teksten in de etalage langs de hellingbaan van de Kunsthal te zien.

kunsthal light #3

 

Gifpit

Het beeldverhaal Gifpit bestaat uit spontaan opgetekende verhalen die gekenmerkt worden door een zekere brutaliteit en directheid. Uit Gifpit, eerder tentoongesteld in 2011 op het National Arts Festival in Grahamstown, zijn enkele fragmenten nu voor het eerst in Nederland te zien. De karakters uit Gifpit belichamen ieder verschillende normen en waarden en zijn deels gebaseerd op overleden familieleden en vrienden waarmee ze is opgegroeid. Door hen als fictieve figuren in haar verhalen op te voeren en tot mythische symbolen van het traditionele Zuid-Afrika te vergroten, houdt Opperman de herinnering aan hen en hun gedachtegoed levend. Gifpit is Oppermans poging om haar eigen ‘Afrikaner' identiteit te begrijpen in het licht van de roerige Zuid-Afrikaanse geschiedenis.

Susan Opperman

Susan Opperman is al van jongs af aan gefascineerd door stripverhalen. Ze studeerde van 2002 tot 2007 Beeldende Kunst aan de Technische Universiteit in Port Elizabeth, en haalde haar Master aan de Universiteit van Stellenbosch in 2011. Sindsdien werkt zij als cartoonist, illustrator en kunstenaar aan stripboeken en opdrachten. Haar werk is na diverse tentoonstellingen in Zuid-Afrika voor het eerst in Nederland te zien.

Kunsthal Light

De tentoonstelling is onderdeel van de serie getiteld Kunsthal Light. Dit programma richt zich op het creëren van kansen voor talentvolle kunstenaars met een internationale achtergrond of dubbele nationaliteit. Kunsthal Light richt de spotlight in het bijzonder op modern muralists, urban-, graffitti- en stripkunstenaars. De Kunsthal stelt hiervoor drie keer per jaar voor een periode van acht weken de etalage langs de hellingbaan beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt deze in te richten. Door de glazen wand van de etalage is het werk ook voor publiek buiten te zien. Eerder dit jaar ontwierp de Amerikaanse kunstenaar Ben Merris speciaal voor de eerste editie een ‘Cave Painting'. Voor de tweede editie maakte de Spaanse kunstenaar Nacho Simal de wandschildering ‘Het kraaipotlood'.

Artist Talk vrijdag 25 november

Op vrijdag 25 november vindt om 15.30 uur een artist talk plaats in de vorm van een interview tussen Susan Opperman en Gert Jan Pos (voormalig intendant strips bij Fonds BKVB).

Mede mogelijk gemaakt door

Fonds BKVB
 

Opperman 2.jpg
Opperman 3.jpg