Koningen van Congo
Sven Torfinn

4 november 2006 – 18 februari 2007 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Met 'Koningen van Congo' presenteert de Kunsthal Rotterdam de nieuwe tentoonstelling van fotograaf Sven Torfinn (1971), in 2005 winnaar van de Zilveren Camera.

In opdracht van het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) brengt Torfinn de eerste democratische verkiezingen afgelopen juli na ruim veertig jaar in de Democratische Republiek Congo in beeld. Hij documenteert dit historische moment aan de hand van portretten van de nieuwe volksvertegenwoordigers.

Winnaar van de Zilveren Camera

Met bijzondere zwart-wit foto's van de actuele ontwikkelingen in Congo staat zijn werk in de traditie van de 'humanistische, geëngageerde documentaire fotografie'.

Portretten van bestuurders

'Koningen van Congo' toont een serie van vier portretten van bestuurders: de traditionele leider, de zakenman, de kolonel en de presidentskandidaat. Iedere portretreeks omvat een staatsieportret en geeft daarnaast een overzicht van de wijze waarop de geportretteerde campagne voert, met zijn achterban communiceert en zich sterk maakt in de verkiezingsstrijd. Vormen van bestuur zijn er natuurlijk altijd geweest in Congo, maar de 'bestuurders' waren vaak traditioneel aangewezen of zelfverklaarde leiders in plaats van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. Sven Torfinn legt nu met zijn camera de subtiele machtsverhoudingen van de nieuwe 'Koningen' bloot. De prachtige foto's laten in het midden of de bestuurders de democratische weg zullen volgen of dat ze hun verworven macht zullen misbruiken.

Zaaloverzicht Sven Torfinn - foto John Stoel.jpg