Thera Clazing
Shadows of a downfall

7 maart 2015 – 24 mei 2015 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
6
Shadows of a downfall
2015
Thera Clazing, in 2014 afgestudeerd aan de afdeling Fine Art van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, tekent en schildert met latex en houtskool op muren. Verwoeste, sinistere interieurs van huizen en kantoren bevolkt door omgevallen planten, opengetrokken kasten en dode dieren op de grond, waarbij de toeschouwer alleen maar kan gissen welke scene zich hier heeft afgespeeld. Of desolate landschappen met slechts een verlaten benzinestation en een onbemande auto, waarbij de titel ‘You took the wrong bus’ de beschouwer onderdeel van de scene maakt.

De geschilderde objecten tonen een mogelijk verhaal vol suspense, als voorbode van een lugubere wending. Je vermoedt het bestaan van personages, zonder dat er iemand aanwezig is. Clazings werk laat een beklemmende eenzaamheid zien en maakt voelbaar wat niet zichtbaar is. Ze zoekt de tussenruimte, waarbij het eigenlijke onderwerp buiten beeld blijft. Het gevoel dat er 'iets in de lucht hangt' wordt versterkt door de manier waarop Clazing omgaat met materialiteit, zoals het licht dat door de gordijnen valt en verkleuring teweeg brengt op de nerf van een houten stoel en de spiegeling van een vloer.

Kunsthal Light #10

Voor Kunsthal Light #10 krijgt Thera Clazing de vrije hand om op de lange wand van de hellingbaan een muurschildering te maken. Haar duistere interieurs en landschappen vol spanning staan haaks op het open exterieur van glas in de strakke architectuur van Rem Koolhaas in het Kunsthal gebouw. Passanten die buiten langs de hellingbaan lopen, kunnen vanaf half februari zien hoe Thera Clazing de scenes ter plaatse op de muur tekent en schildert.

Kunsthal Light creëert kansen voor talentvolle kunstenaars en richt hierbij de spotlight op 'modern muralists', urban- en striptekenaars, conceptuele kunst en installaties. Kunstenaars krijgen de vrije hand om in de etalage langs de hellingbaan een 'site-specific' werk te maken.