Tour Experience
Hollands wielerglorie

5 juni 2010 – 29 augustus 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Hal
6
De Rabobankploeg tijdens de ploegentijdrit
2004
De Kunsthal Rotterdam pakt deze zomer uit met een grote familietentoonstelling over de Tour in het kader van Le Grand Départ du Tour de France in Rotterdam van 1 tot en met 4 juli.

In een spectaculair tentoonstellingsontwerp dat de route van de Tour de France 2010 verbeeldt, worden historische en heroïsche momenten uit de Nederlandse tourgeschiedenis belicht. Legendarisch fotomateriaal van dé Nederlandse wielerfotograaf Cor Vos is te zien, naast polygoonjournaals, interviews met renners en krantenartikelen van de afgelopen decennia.

‘Tour Experience' bevat bijzondere wielervoorwerpen, waaronder de gele trui van Joop Zoetemelk uit 1980. In de tentoonstelling wordt een beroep gedaan op de wielertalenten van bezoekers van alle leeftijden: zij kunnen zwoegen op een etappe in de Alpe d'Huez, over de kinderkopjes denderen op een speciaal ontwikkelde kasseienfiets en tegen elkaar een sprintje trekken.

Hollands glorie

In ‘Tour Experience' staan Nederlandse wielerhelden centraal: Gerrie Knetemann, Peter Winnen, Hennie Kuipers, Michael Boogerd en Robert Gesink passeren de revue. Unieke wielervoorwerpen, zoals het rugnummer van Albert Gijssen uit 1936, de fiets waarop Jan Janssen in 1968 de Tour won en de gele trui waarmee Wim van Est het ravijn in viel zijn aanwezig. In vogelvlucht is te zien hoe de wielerkoers vanaf de eerste Tourstart in Nederland in 1954 is veranderd. De fiets van Jan Janssen lijkt in niets op de aerodynamische exemplaren waar de Rabobankploeg vandaag de dag op koerst. Ook de gebreide wielertruien uit de collectie van verzamelaar Henk Theuns verwijzen naar lang vervlogen tijden.

Tourkaravaan

De Ronde van Frankrijk is in de tentoonstelling in de volle breedte zien. Naast renners en wielerploegen worden ook de verzorgers, sponsors en verslaggevers van de Tourkaravaan in de spotlights gezet. Het is immers een drukte van belang op het parcours van de renners. Volgauto's van het peloton zijn tentoongesteld, net als de reglementen en perskaarten waar fotografen die op de motor meerijden zich aan moeten houden. Ook de soigneurs komen aan bod. Bezoekers kunnen op massagetafels plaatsnemen en krijgen uitleg over de verzorging en gezondheid van de renners. Wat eten en drinken zij tijdens de race? Wat voor impact heeft een beklimming in de Franse Alpen op hun fysieke gestel?

Test je wielertalenten

Jong en oud mag in ‘Tour Experience' zelf ervaren hoe het is om deel te nemen aan 's werelds grootste wielerkoers. De tentoonstelling daagt uit om op uiteenlopende fietsen zo hard mogelijk te trappen. Wielerfans kunnen zich inschrijven voor de ‘Tour de France 2010-pool' en raden wie de gele, de groene of de bolletjestrui wint. De hoofdprijs is een gesigneerd Rabobank wielershirt. Voor kinderen is een eigen parcours door de tentoonstelling uitgezet. Zij mogen hun eigen wielertrui ontwerpen, in een behendigheidsspel etenstasjes vangen en zich als Tourwinnaar laten fotograferen op het erepodium. Als zij de route doorlopen hebben, ligt er een leuke gratis wielergadget op hen te wachten bij de kassa.

Fototentoonstelling Marthein Smit 

Marthein Smit fotografeerde het parcours van de Tour de France 24 uur nadat het peloton langsraasde; het vacuüm dat achterblijft na afloop van de race. In Smits foto's is de Tourgekte en het enthousiasme van de fans nog bijna voelbaar. Zijn project Le Tour passéis is in Tour Experience te zien.

Meer Cor Vos...

Wielerfotograaf Cor Vos zwaait dit jaar af, na decennialang dé Tourfotograaf van Nederland te zijn geweest stapt hij tijdens de Tourstart van zijn motor. Ook Hoogvliet eert hem met fototentoonstelling Corrrrr!

Partners

Granddepart 2010, Rabobank, Beeld en Geluid, ANP, Erasmus MC, Rotterdam festivals

3. Michael Boogerd, 2003 - foto Cor Vos - LR.jpg
Michael Boogerd, 2003
4. Peter Winnen wordt binnengehaald door supporters - LR.jpg
Peter Winnen wordt binnengehaald door supporters
Zoetemelk 1986 - foto Cor Vos - LR.jpg
Joop Zoetemelk tijdens zijn winnende Tour de France, 1986