Van Jezus tot Christus
Reconstructie van een Meesterstuk

10 december 2005 – 8 januari 2006 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
Voor het eerst na honderden jaren kan het publiek de komende kerstperiode de Maestà van Duccio ervaren. Het wereldberoemde altaarstuk van Duccio di Buoninsegna (ca. 1255-1319) is nu voor het eerst na eeuwen nagenoeg compleet te zien. Niet de echte uiteraard, maar nauwkeurig nageschilderd door Chinese kunstenaars van De Kunstfabriek.

De Kunsthal presenteert de Maestà ter gelegenheid van Kerstmis, de geboorte van Jezus. De opstelling in de Kunsthal refereert aan de oerfunctie van het beroemde altaarstuk, een didactisch stripverhaal. De afzonderlijke, oorspronkelijke panelen van de Maestà, die samen het befaamde altaarstuk vormen, zijn over de hele wereld verspreid.

Wereldberoemde Maesta van Duccio gereconstrueerd

De Kunsthal brengt alle bekende stukken nu samen in een imposante replica op ware grootte. Het originele schilderij, een polyptiek, geldt als een van de sleutelwerken uit de schilderkunst en staat tegenwoordig opgesteld in het Dommuseum in Siena. Vanaf 1308 wijdde Duccio zich aan het levensverhaal van Jezus in opdracht van de kathedraal van Siena. In 1311 is het complete meesterwerk opgeleverd, in een feestelijke optocht overgebracht van het schilderatelier naar de kathedraal van Siena en aldaar geïnstalleerd op Pisano's hoofdaltaar. Tweehonderd jaar heeft het daar gestaan. Daarna is het werk in stukken gezaagd en zijn verschillende panelen in de loop der jaren verspreid geraakt over de hele wereld. Ook de oorspronkelijke lijst is verdwenen.

De Maestà van Duccio bestaat oorspronkelijk uit 84 panelen. In samenwerking met de Kunstfabriek heeft de Kunsthal het altaarstuk gereconstrueerd en in China vakkundig 1:1 laten naschilderen. De volledige reconstructie van ruim 4 x 5 meter, inclusief de panelen die over de hele wereld zijn verspreid, worden komende kerstdagen opgesteld in een educatieve setting in de Kunsthal. Wat in het echt nooit meer kan, gebeurt dus nu in de Kunsthal, zij het in replica.

foto_310_1.jpg