Van velerlei pluimage
Zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman

1 maart 2014 – 11 mei 2014 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
Kunsthal Rotterdam presenteert, in samenwerking met gastcurator Menno Jonker, Van velerlei pluimage. Zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman. De tentoonstelling vormt een schitterende reconstructie van de reis die kunstenaar Andries Beeckman in de Gouden Eeuw maakte naar Batavia (Jakarta), de belangrijkste handelsvestiging van de VOC.

Tijdens deze reis maakt Beeckman een uitvoerig en kleurrijk beeldverslag van de inwoners en dieren van Indonesië. Hij getuigt in zijn werk van een opmerkelijk heldere blik op de enorme variëteit aan bevolkingstypen die, met al hun verschillen, nauwkeurig door hem zijn vastgelegd - vele zelfs voor de eerste keer. Beeckman benadrukt hun ‘anderszijn' zonder stereotypering of waardeoordeel.

Waarheidsgetrouwe illustraties

De waterverftekeningen van de verschillende in- en uitheemse bevolkingsgroepen zijn een zeldzaamheid in de Gouden Eeuw. Men kopieert liever thuis gedateerde prenten dan de gevaren van de reis naar ‘de Oost' te trotseren. De kunstenaar die het avontuur aandurft en zo aan de vraag naar waarheidsgetrouwe illustraties kan voldoen, is Andries Beeckman. De tentoonstelling in de Kunsthal biedt een eenmalige gelegenheid om de originele tekeningen, die in de loop der eeuwen over Europa verspreid zijn geraakt, te bekijken en direct te vergelijken met het monumentale schilderij dat Beeckman naar aanleiding van zijn reis maakte. Onderhandelende Chinezen, marktvrouwen met groenten en fruit, paraderende Europeanen, voetbal spelende Javanen, vele door Beeckman geportretteerde bevolkingsgroepen komen hierop terug. 
Het anderhalve meter grote doek is een bijzondere bruikleen van het Rijksmuseum en wordt in de Kunsthal voor het eerst weer herenigd met een ander pareltje; het album met 55 waterverftekeningen uit de Bibliothèque de l'Arsenal uit Parijs.

Fascinatie voor het exotische

Aangevuld met prenten, schilderijen, zeekaarten, citaten, geïllustreerde reisverhalen en tekeningen van de terugreis van Beeckman via Madagaskar en Zuid-Afrika biedt Van velerlei pluimage een rijk overzicht van  een ‘geglobaliseerde' zeventiende-eeuwse wereld. In veelvormigheid doet Batavia in de Gouden Eeuw niet onder voor het hedendaagse Rotterdam met haar diverse bevolkingsgroepen. Bezoekers aan de Kunsthal Rotterdam hebben de kans mee te kijken en mee te reizen met Beeckman en dezelfde fascinatie te ervaren als de Europeanen van toen, tijdens hun eerste kennismaking met het exotische en onbekende.

03 - Andries Beeckman, Madagaskar-paradijsmonarch © Parijs BnF Arsenal.jpg
Madagaskar-paradijsmonarch, 1658-1664

Publicatie

De tentoonstelling Van velerlei pluimage. Zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman wordt begeleid door een gelijknamige, rijk geïllustreerde publicatie, uitgegeven door uitgeverij Vantilt en de Stichting Nijmeegse Kunsthistorische Studies. Het boek betreft de weerslag van een onderzoeksproject naar de tekeningen van Beeckman door de vakgroep Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. 
Het album van 55 waterverftekeningen is integraal in kleur opgenomen.

Educatief programma

Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid randprogramma georganiseerd. Families en kinderen kunnen als ontdekkingsreizigers een beeldverslag van hun reis door de Kunsthal maken en zo via Beeckman kennis maken met de stad Batavia en haar exotische inwoners. In februari start de Kunsthal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar met de MuseumJeugdUniversiteit. In de eerste reeks van vier colleges komen thema's als de Gouden Eeuw en de VOC aan bod. 

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

02 - Andries Beeckman, Ambonese dansende krijger in geel gewaad © Parijs BnF Arsenal.jpg
Ambonese dansende krijger in geel gewaad, 1658-1662
01 - Andries Beeckman, Gezicht op Batavia © Rijksmuseum Amsterdam.jpg
Gezicht op Batavia, 1658-1662