Van Waveren
Een overdonderende familiegeschiedenis

12 december 2015 – 13 maart 2016 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Van Waveren familiealbum, Ben van Waveren op motor
De Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met film- en documentairemaker Wim van der Aar een tentoonstelling rondom de opkomst en ondergang van de excentrieke Nederlandse familie Van Waveren. Als Van der Aar in 1996 een doos met zestig uur geluidstapes op het Waterlooplein vindt met daarop de meest vreemde telefoongesprekken, gaat hij op zoek naar de herkomst ervan. Hij stuit op ene Guido van Waveren, telg uit een roemruchte bloembollenfamilie uit Heemstede. Het is het begin van een grootschalig onderzoek naar een familie met een verhaal.

De werkelijke familie Van Waveren

Wim van der Aar legt een groot archief aan, wordt door de VPRO in 2012 uitgenodigd er een documentaire van te maken, ‘De Van Waveren Tapes’, en door het Ro theater in 2015 voor een voorstelling ‘Van Waveren. De ondergang van een Hollandse familie’. In de Kunsthal is het derde deel van zijn onderzoek te zien. De fototentoonstelling richt zich met meer dan 60 originele en opgeblazen familiekiekjes op Ben van Waveren (1928), neef van Guido en zoon van de enigszins omstreden Frank van Waveren. In de Kunsthal krijgen bezoekers eindelijk de werkelijke familie Van Waveren te zien.

De familiegeschiedenis van Van Waveren neemt in 1930 een wending als pater familias Theodoor van Waveren ─ succesvol bloembollenteler ─ zijn testament opmaakt en zijn bollenimperium, dat zich uitstrekt van Heemstede tot aan de uithoeken van de Sovjet Unie en de Verenigde Staten, verdeelt onder zijn vier zonen Tup, Tom, Frank en Erlo. Een erfenis die de zonen dwingt om zijn onderneming vol ambitie en bravoure voort te zetten. Echter de Tweede Wereldoorlog staat voor de deur en faillissementen van onderdelen van de holding die zij aangaan, laten niet lang op zich wachten.

Verloren bezittingen

De foto’s uit Ben van Waveren familiealbums laten kiekjes zien van een bijzonder goed gesitueerde familie. Zijn vader Frank zet zijn opa Theodoors erwtenbedrijf in Oost-Duitsland voort. Zijn joodse moeder Celestine zorgt ervoor dat het het gezin nergens aan ontbreekt. Als Hitlers Führererlass bepaalt dat wie het land verlaat zijn rechten en vermogen verliest en een meerderheid van stemmen in buitenlands kapitaal (zoals de holding van de Van Waverens) verbiedt, verandert de situatie in Bens leven drastisch. Hoewel Frank een deel van zijn kapitaal door de oorlog heen weet te loodsen, raakt hij vrouw en bedrijf kwijt.
Als hij overlijdt gaat zijn tweede vrouw Gerda er met het geld vandoor en moet Ben van Waveren zich zeventien jaar lang inspannen om de onteigende bezittingen van zijn vader terug te krijgen.

In het weekend wordt de documentaire 'De van Waveren Tapes' om 15.00 uur vertoond in het auditorium. Op vertoon van een Kunsthal entreebewijs kunt u gratis plaatsnemen.

Documentaire

Pers

U kunt hier het persbericht en de persbeelden van 'Van Waveren. Een overdonderende familiegeschiedenis' downloaden.

Vul uw gegevens in voor downloads

1934_10.jpeg
Van Waveren familiealbum, 1934
1949_3.jpeg
Van Waveren familiealbum, 1949
De Kunsthal is vanaf maandag 1 juni weer open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij