Vanessa Winship
Sweet Nothings

19 september 2009 – 17 januari 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Kunsthal Rotterdam presenteert een selectie ingetogen zwart-wit portretten van schoolmeisjes die de Britse fotograaf Vanessa Winship vanaf 2003 in Oost-Anatolië maakt. Zij poseren alleen of samen en kijken met afwachtende blikken de camera in. Met ongekunstelde houdingen, de armen langs het lichaam wachten ze tot de fotograaf afdrukt. Ze zijn stuk voor stuk verlegen, maar niettemin zelfbewust. De meisjes die Winship in en rond schoolgebouwen portretteert, verraden hun ontluikende puberteit.

Puur

Winship kiest ervoor de meisjes telkens op eenzelfde manier vast te leggen: frontaal, ten voeten uit en vanaf gepaste afstand. Het maakt de geportretteerde meisjes gelijkwaardig aan elkaar. Kleding en houding zorgen daarnaast voor verwantschap. Allen dragen het donkere schooluniform met wit kanten kraagje en fijne borduursels dat verplicht is op scholen in Turkije. De jurken, hooggesloten en met lange mouwen, doen ouderwets aan en maken dat de meisjes wel haast uit een andere tijd lijken te komen. De manier waarop zij poseren, is puur, onschuldig en door niets of niemand ingegeven. Ze staan bijna onbewogen voor de fotograaf en kijken haar verwachtingsvol aan. Onzeker over het moment waarop zij ze vastlegt, knijpen ze elkaar in de hand of ontsnapt er een glimlach.

Sweet Nothings

Oost-Anatolië ligt op het grensgebied met ondermeer Georgië, Armenië, Irak, Iran en Syrië en is een knooppunt van nationaliteiten, culturen en religies. In de regio houden veel families hun dochters thuis. Naar schoolgaan is voor meisjes een uitzonderlijk voorrecht. Het is bijzonder dat de kinderen die Winship portretteerde wel naar school gaan. Toch blijft het de vraag of zij niet alsnog direct vanuit de schoolbanken het huishouden in zullen gaan. De meisjes zijn ‘Sweet Nothings'. ‘Sweet Nothings' zijn de zoete woorden die je een geliefde toefluistert, recht uit het hart, maar betekenisloos en onschuldig, zoals ook over de meisjes en hun toekomst wordt gedacht.

Vanessa Winship

Al ruim tien jaar woont de Britse Vanessa Winship in verschillende landen in Oost-Europa en de Balkan. Tussen 2003 en 2007 woonde zij in Turkije. In Turkije werkte zij aan verschillende fotoseries over het leven van mensen in de grensgebieden langs de Zwarte Zee. De publicatie ‘Schwarzes Meer' die daar uit voortkwam won diverse prijzen. In 2008 won Winship de eerste prijs van World Press Photo voor haar ‘Sweet Nothings' serie.

Publicatie

Bij de Franse uitgeverij Images et Manoeuvres Editions verscheen het gelijknamige fotoboek (prijs: 25,- euro, ISBN 9782849951293).

Zie ook

5. Dogubeyezit, Irakese, Azerbeidjaanse grens - LR.jpg
1. Kars, Armeense grens - LR.jpg