Het oog van Nederland
foto Vincent Mentzel

5 maart 2011 – 19 juni 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Herman Brood en André Hazes
1983
De Kunsthal Rotterdam presenteert een groots retrospectief van Nederlands bekendste fotojournalist Vincent Mentzel. Hij werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad en laat Nederland met zijn pensioen een krachtig oeuvre na.

Het overzicht laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol foto's die op ieders netvlies gebrand staan. Mentzel zelf vertelt in de tentoonstelling over zijn favoriete foto's en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera afspeelde.

In de jaren zeventig en tachtig breekt Vincent Mentzel door met zijn foto's van de Nederlandse politiek. Zijn portretten van Willem Drees, Joop den Uyl en de jonge Hans Wiegel zijn iconen van de fotojournalistiek. Na zijn ‘Haagse carrière' reist Mentzel voor NRC naar China, het Midden-Oosten, Suriname, de DDR en Amerika. Voor zijn camera spelen zich politieke gebeurtenissen af zoals de Eerste Golfoorlog en het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede. Zijn buitenlandreportages omvatten daarnaast straattaferelen en stadsgezichten die hij met oog voor sfeer en detail maakt. Hoewel door de jaren zijn werkterrein en techniek verandert, blijft Mentzel te allen tijde dagbladfotograaf: een foto moet informeren.

Mentzel is befaamd om zijn portretfotografie. Of het nu om de Koningin gaat of leden van het Koninklijk Huis, om actrices als Audrey Hepburn en Carice van Houten, een kunstenaar als Daan van Golden, volkszanger André Hazes of bokser Mohammed Ali, hij weet hen allen feilloos te treffen. Als fotograaf weet hij in korte tijd een bijzondere band met zijn model te scheppen. Het levert intieme, kwetsbare en persoonlijke portretten op.

Vincent Mentzel, Beatrix 1986 - LR.jpg
Beatrix 1986

Publicatie

Bij Uitgeverij d’jonge Hond verschijnt de catalogus Foto Vincent Mentzel naar een ontwerp van Irma Boom (ISBN 978 90 8910 293 5, prijs €49.50)

3. Vincent Mentzel, Carice van Houten, 2001 - LR.jpg
Carice van Houten, 2001
5. Vincent Mentzel, Wiegel en Van Agt, 1978.jpg
Wiegel en Van Agt, 1978