Warhol's World
foto's uit collectie Cobra to Contemporary

4 februari 2012 – 29 april 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Andy Warhol, Edie Sedgwick and Entourage, New York
Steve Schapiro, 1965
Ruim veertig foto's van verschillende fotografen tonen de fascinerende wereld rondom de legende Warhol. Foto's van Andy Warhol zelf en fotografen om hem heen zoals David McCabe, Ron Galella, Cecil Beaton, Elliott Erwitt, Billy Name en Thomas Hoepker geven een karakteristiek tijdsbeeld van de New Yorkse underground scène in en rond The Factory.

Deze studio groeit in de jaren zestig uit tot een legendarische ontmoetingsplaats voor iedereen die iets betekent in de kunst of er iets in wil betekenen. Door zijn grote invloed op het artistieke milieu en zijn cultstatus weet Warhol zich te omringen met talrijke beroemdheden.

Andy Warhol

Andy Warhol groeit in enkele jaren tijd uit tot een popicoon van megaproporties waar de happy few van Amerika voor staat te dringen om zich te laten portretteren. De tentoonstelling bevat werk van topfotografen waarvan sommigen na opname in Warhols scène bekendheid kregen en andere fotografen die reeds hun sporen hadden verdiend en hun aandacht richten op het fenomeen Warhol. Door te citeren - te knippen en te plakken -  en gebruik te maken van industriële reproductietechnieken als zeefdruk en off-set plaatst Warhol vraagtekens bij de originaliteit van de kunstenaar, de mythen die hem omgeven en zijn relatie tot de maatschappij. In samenwerking met andere avantgarde kunstenaars overtreft Warhol de gangbare uitingen van het artistieke milieu door in zijn werk alles wat modieus en felbegeerd is tot main stream cultuur te maken.

Cobra to Contemporary

Met liefde verzameld en ondergebracht in de particuliere collectie ‘From Cobra to Contemporary' van Hugo en Carla Brown schetsen deze foto's een tijdsbeeld dat karakteristiek is voor de vroege jaren zestig, waarin met het fenomeen ‘kunstenaar als handelaar' een nieuwe weg wordt ingeslagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Warhol aan de basis staat van de collectie van Hugo en Carla Brown. Warhols vermogen om creatieve mensen om zich heen te verzamelen die in de beeldende kunst, film, muziek, dans en literatuur de hedendaagse samenleving vormgeven, zien zij als voorbeeldstellend en motiveert de keuze van hun verzameling moderne kunst. De collectie die bijna duizend werken omvat, varieert van schilderijen van de Cobra-beweging tot recent werk van beroemde en jonge getalenteerde hedendaagse kunstenaars

Kortingsactie tijdens Art Rotterdam

De tentoonstelling Warhol's World vindt plaats ter gelegenheid van Art Rotterdam 2012 (donderdag 9 t/m zondag 12 februari 2012). Kijk voor meer informatie op www.artrotterdam.com. Op vertoon van uw entreeticket Art Rotterdam / OBJECT aan de kassa van de Kunsthal ontvangt u 30% korting op de entreeprijs (U betaalt € 7,50 i.p.v. € 11,-). (Maximaal 1 persoon per kaart. Niet geldig in combinatie met andere kortingen of acties. Geldig t/m zondag 12 februari)Tegelijkertijd toont de Kunsthal Rotterdam een groot overzicht van een andere beroemde Amerikaanse kunstenaar in de tentoonstelling  ‘Chuck Close prints' (t/m 20 mei 2012).

02 Foto David McCabe, Andy Warhol -Chevy Sign, collectie Hugo and Carla Brown.jpg
Andy Warhol at the Factory, New-York City, 1964, photo by David McCabe
03 Foto Ron Galella, Andy Warhol and Deborah Harry, collectie Hugo and Carla Brown 2.JPG
Andy Warhol and Deborah Harry, photo by Ron Galella