Willem Roelofs
De adem der natuur

17 maart 2007 – 13 mei 2007 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
In het voorjaar toont de Kunsthal ruim honderd werken van de Haagse Schoolschilder Willem Roelofs (1822-1897). Roelofs laat met zijn kleurrijke schilderijen, olieverfstudies en aquarellen het Nederlandse landschap van meer dan een eeuw geleden zien: idyllische taferelen van vlakke landschappen met grazende koeien en weidse vergezichten.

Na het zien van de werken van de School van Barbizon breekt Willem Roelofs als één van de eerste kunstenaars in de negentiende eeuw met de romantische traditie. Niet langer schildert hij gedramatiseerde landschappen, maar meer en meer impressies van de waargenomen natuur. 

Ruim 100 werken van de Haagse Schoolschilder Willem Roelofs

Roelofs schildert polders 'naar de natuur' met hun eigen dramatiek, maar ook verstilde taferelen van een onbedorven natuur die wij nauwelijks nog kennen. Zijn schilderijen van het polderlandschap inspireren de kunstenaars van de Haagse School en openen de ogen van het publiek voor de poëzie van het landschap.

Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Utrecht vertrekt Roelofs in 1847 naar Brussel. Toch keert hij elke zomer naar Nederland terug om olieverfstudies te maken. Niet alleen bestudeert hij de natuur voor zijn schilderkunst, maar hij verzamelt ook insecten. Roelofs maakt studies van snuitkevers en publiceert hierover in verschillende wetenschappelijke tijdschriften.

De adem der natuur, die dit voorjaar door de Kunsthal waart, inspireerde Roelofs met recht.

Publicatie

Willem Roelofs, De adem der natuur, Uitgeverij THOTH Bussum (ISBN 9789068684322)

Samenwerking

De tentoonstelling is samengesteld door Museum Jan Cunen in Oss

01-Zaaloverzicht - foto John Stoel - LR.jpg
Willem Roelofs zaaloverzicht.jpg