World Stuff
De gewoonste zaken van de wereld

19 augustus 1995 – 8 oktober 1995 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Op zaterdag 19 augustus 1995 opent in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling World Stuff. Het is een project van de Duitse designcriticus en ontwerper Matthias Dietz, die een unieke collectie gebruiksvoorwerpen verzamelde, afkomstig uit alle delen van de wereld.

De honderden eenvoudige objecten zijn afkomstig uit hotelkamers, warenhuizen, kantoorboekhandels en gereedschapszaken van Australië tot Zwitserland. Alle hebben ze drie zaken gemeen. Ten eerste is de naam van de ontwerper onbekend. Voorts zijn het alle goede produkten die vaak al generaties lang voldoen aan hun functie. En tot slot zijn ze voor iedereen betaalbaar.

Vorm

De tentoonstelling World Stuff kan gezien worden als een commentaar op de dolgedraaide stijl- en smaakconsumptie van de Westerse samenleving. Wie erbij wil horen, houdt zich aan de codes die ons worden opgelegd door designers voor de internationale jet-set, door critici, door 'trend-forecasters' en andere smaakbepalers.
Allerlei gewone voorwerpen krijgen een nieuw jasje, niets ontsnapt aan de aandacht van de vormgevers. Reden van verandering is niet een technische innovatie of een nieuw materiaal, maar de modieuze dwangneurose tot restylen. We spreken van design-meubels, design-tandenborstels en zelfs design-tuingereedschap.

foto_72_2.jpg