Zhou Tie Hai
Jonge kunst uit Shanghai

21 februari 1998 – 12 april 1998 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Vanaf 21 februari is in deze galerij werk te zien van de Chinese kunstenaar Zhou Tie Hai. Zhou Tie Hai (1966) is beeldend kunstenaar en onafhankelijk film- en videoproducent in Shanghai. Shanghai is op dit moment China's grootste en belangrijkste stad en daarmee het centrum van economische veranderingen. Zhou Tie Hai's opvallende gouaches op grote stukken pakpapier kunnen vergeleken worden met een soort "bad painting" of graffiti.

Ironisch commentaar op de internationale commerciële en artistieke wereld

Zijn werk is echter een ironisch commentaar op de machtsspelletjes in de internationale artistieke, culturele en commerciële wereld. Hij reageert met name op de almachtige Westerse massamedia en de ambivalente reacties daarop in de Chinese maatschappij en kunstwereld. 

Zo is het werk "We cannot afford it. We feel uneasy" een reactie op de consumptiecultuur die in Shanghai ontstaat. In een ander werk beschouwt hij de stijging van zijn eigen waarde als de stijging van een aandeel op de beurs van Shanghai. Zhou Tie Hai maakt vaak een eigen versie van covers van internationale kunsttijdschriften, waarin hij op ironische wijze kritiek levert op die tijdschriften. De cover van 'Newsweek' bijvoorbeeld, becommentarieert het dilemma van Chinese kunstenaars, die er tijdens de Culturele Revolutie door het Westen van beschuldigd werden dat ze te bevlogen waren en nu juist weer te materialistisch zouden zijn. Zhou Tie Hai zet zichzelf op de cover in een pak met stropdas (het materiële aspect) poserend voor een van zijn 'revolutionaire' schilderijen.

foto_138_2.jpg