Zoutwatertranen
Munem Wasif

3 september 2010 – 5 december 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Shajhan Siraj en zijn broers duwen boten door laag tij
De Kunsthal Rotterdam introduceert Munem Wasif, een jong fototalent uit Bangladesh. Met een esthetisch oog documenteert hij de ecologische veranderingen in de Golf van Bengalen. In zijn geboorteland komen vloedgolven en kusterosie voor en de oprukkende zee verzilt de grond. In het dichtst bevolkte land ter wereld waar iedere centimeter aan bruikbare grond een prijs heeft, is dat een grote zorg. Wasif brengt in indrukwekkende zwart-wit foto's de gevolgen voor de bevolking in beeld.

Persoonlijke verhalen

Wasif illustreert met persoonlijke verhalen de veranderingen die het verre zuidwesten van Bangladesh treffen. Op zijn motorfiets doorkruist hij het gebied en fotografeert de inwoners. Vanaf een afstand documenteert hij twee vrouwen die bij een bron wachten tot hun kruiken met water gevuld zijn. Hij fotografeert een jonge vrouw voor een lemen hut, weggedoken in een deken. Elders richt hij zijn camera op een drietal mannen die boten, geladen met jerrycans vol water, door laag tij de zee in duwen. Met hun vracht trekken zij een spoor in de zompige grond. De zon weerkaatst op het water aan de horizon. Hoewel niet expliciet in beeld gebracht maakt de fotoserie op subtiele manier zichtbaar hoe de overstromingen en het gebrek aan drinkwater het dagelijks leven beïnvloeden.

Onbalans

De onbalans van het ecosysteem heeft zijn impact op het werk, de gezondheid en het leven van de Bengalen. De precieze oorzaak van de schommelingen in het zeewaterniveau is onduidelijk. Slechts één feit is meetbaar: het zoutgehalte in de grondwaterspiegel neemt toe. Het leidt tot een kettingreactie aan gebeurtenissen. Landbouw is onmogelijk geworden. De oude beplanting groeit niet meer. Nieuwe inkomstenbronnen worden gezocht. Zo ontwikkelt de garnaalvisserij zich in rap tempo; een manier van geldwinning die minder arbeidskracht vraagt. De garnalenteelt stelt tegelijkertijd steeds meer land bloot aan brak water. Vrouwen moeten dieper de mangrovemoerassen in om drinkwater te halen. Een risicovol gebied waar haaien, krokodillen, cobra's en de Bengaalse tijger leven.

Munem Wasif

Munem Wasif (1983) werkt en woont in Bangladesh. Hij studeert af aan Pathshala, het South Asian Institute of Photography. Hij start zijn carrière bij de in Bangladesh gerenommeerde Engelstalige krant Daily Star. Zijn foto's worden gepubliceerd in verschillende nationale en internationale titels als Le Monde, Himal Southasian en Asian Geographic.

De Kunsthal steunt dit initiatief! 

Art Flow for Pakistan
kunstbeurs en veiling op zaterdag 2 oktober 2010
locatie: Nederlands Architectuur instituut

Alle kunst en design is gedoneerd door kunstenaars en verzamelaars op deze kunstbeurs en veiling. Geen cent van de opbrengst wordt gebruikt voor organisatie in Nederland. Alles is bestemd voor getroffenen van de watersnoodramp in Pakistan.  Art Flow for Pakistan wil 50.000,- euro inzamelen. Daarvan kunnen 2000 mensen een jaar lang schoon water drinken. De donaties worden dagelijks aangevuld en staan op www.artflowforpakistan.nl

2. Munem Wasif - LR.jpg
Vrouwen halen vers drinkwater
1. Munem Wasif - LR.jpg
Sharashoti en Rubala Munda bij waterbron