Zwart over wit
Kolonialen gezien door Afrikanen

1 maart 1998 – 7 juni 1998 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
Colons, traditioneel gesneden Afrikaanse beeldjes met een Europees element, staan centraal op de tentoonstelling 'Zwart over wit'. Het Westerse element in de beelden kan een tropenhelm, westerse kleding of een aktentas zijn, maar ook een zonnebril, BH of geweer.

Vanaf circa 1880, het begin van de koloniale overheersing van Afrika, worden dergelijke beeldjes gesneden. Waarschijnlijk is dat de colons een traditionele functie hebben (gehad) in het maatschappelijk leven. Veel van de houten en soms ivoren beelden tonen duidelijk sporen van gebruik of hebben een holte waarin kruiden en andere parafernalia werden gestopt. Traditioneel hadden de meeste Afrikaanse beelden een plek op het altaar en dienden zij ter bescherming tegen bedreigende krachten of juist om die krachten op te roepen die voor maatschappelijke status en succes van de eigenaar moesten zorgen.

Colons maken de veranderingen in Afrika zichtbaar

Colons illustreren de grote verandering die Afrika deze eeuw meemaakt: de overgang van de traditionele dorpssamenleving naar de moderne verstedelijkte maatschappij. De koloniale periode maakt duidelijk dat je het best ambtenaar, soldaat of politieagent kunt worden of, na de onafhankelijkheid, een politieke functie kunt bekleden. Het leven in de stad en het verwerven van status en succes wordt het nieuwe richtpunt van de mensen. De colons tonen een verlangen naar dit welvarende leven in de stad of tonen, wanneer het begrafenisbeelden betreft, hoe de overledene herinnerd wil worden of wat de familie verwacht van de overledene. De beelden zijn oorspronkelijk niet bedoeld om naar te kijken, maar vooral om aan te raken. Door het beeld veelvuldig aan te raken wordt contact gemaakt met het droombeeld, is de andere wereld tastbaar aanwezig.

foto_139_1.jpg