In jaren tachtig kwam het fenomeen blockbuster op, grote monstertentoonstellingen waar veel mensen en een nieuw publiek op af kwam. Bestaande musea waren niet berekend op de toeloop van massa’s mensen en hebben te maken met hun vaste collectie. Joop Linthorst, toenmalig wethouder Financiën en Kunstzaken in Rotterdam, kwam met het idee om een tentoonstellingshal te ontwikkelen, speciaal voor deze tijdelijke 'blockbuster' tentoonstellingen.

Architect Rem Koolhaas werd gevraagd om een ontwerp te maken voor de huidige locatie, aan de Westzeedijk. Zijn eerste ontwerp getiteld Kunsthal Hoboken Concept Plan (27 april 1988)  toont een Kunsthal waarvan het gebouw grotendeels boven de grond zweeft, gestut door zes omvangrijke pilaren met een entree aan de Westzeedijk. Zijn ambitieuze plan is gebaseerd op een museum zonder muren, één grote ruimte die totale flexibiliteit mogelijk maakt, geïnspireerd op het modernistische ideaal van Ludwig Mies van der Rohe. 

013 bouw kunsthal2.jpg

Kunsthal II

Wim van Krimpen wordt gevraagd als bouwmeester en eerste directeur van de Kunsthal. Bij zijn aantreden wijst hij het eerste ontwerpplan van Koolhaas op verschillende gronden af. Van Krimpen wil bijvoorbeeld meer vierkante meters tentoonstellingsruimte en meer wanden om kunst te kunnen ophangen. Op basis van een nieuw programma van eisen begint Koolhaas aan het ontwerp van Kunsthal II. Met veel inzet van alle partijen wordt de uiteindelijke Kunsthal in 1991 gebouwd, met een entree halverwege de hellingbaan.  

Zodra de Kunsthal in 1992 opent is de tijd van grote blockbusters echter voorbij, evenals de tijd van grote subsidiestromen. De Kunsthal programmeert haar eigen tentoonstellingen, en legt de basis voor haar missie: kunst presenteren voor een breed publiek.

Wim Van Krimpen is Kunsthaldirecteur van 1992-2000. Wim Pijbes, die als tentoonstellingsmaker al enige jaren bij de Kunsthal werkt, neemt van 2000 - 2008 het stokje over. Gevolgd door Emily Ansenk van 2008 - 2019. Vanaf september 2019 tot maart 2021 is Nathanja van Dijk directeur van de Kunsthal.

Bouw Kunsthal
plattegrond1b.jpg
plattegrond2d.jpg