5 september 2019

Peter Lindbergh (74) is 3 september 2019 overleden. We rouwen om het verlies van een van de grootste fotografen aller tijden. Met dankbaarheid kijken we terug op de mooie samenwerking voor zijn laatste grote retrospectief ‘Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography', de internationaal reizende tentoonstelling, die op een initiatief van de Kunsthal in nauwe samenwerking met Peter tot stand is gekomen. Hij was een groots talent en een buitengewone man. Zijn warme en inspirerende aard zal altijd worden herinnerd. Het tijdloze werk dat hij achterlaat maakt hem onsterfelijk.

Zijn humanistische benadering en idealisering van vrouwen onderscheidde hem van andere fotografen. Hij richtte zijn blik op de ziel en de persoonlijkheid. Zijn visie bracht die twee elementen puur over het voetlicht ‘in all honesty’ en daarbij vermeed hij stereotypen. Hij prefereerde een gezicht met slechts een vleugje make-up, onopgesmukt, op een manier die de authenticiteit en de natuurlijke schoonheid van de vrouwen die hij fotografeert, versterkte. Lindbergh bood na de jaren tachtig een nieuwe interpretatie van vrouwen, zonder teveel aandacht te besteden aan de kleding. In zijn eigen woorden: ‘Als je de mode en de kunstgrepen wegneemt, dan zie je de echte persoon.’

Peter Lindbergh was ook de eerste fotograaf die een verhalend element in zijn modefotoseries introduceerde, en zijn storytelling leidde tot een nieuwe visie op kunst en modefotografie. In de loop der jaren creëerde hij beelden die de geschiedenis van de fotografie markeren vanuit een minimalistische benadering van de postmodernistische fotografie.

 

Zie ook

PeterLindbergh_KunsthalRotterdam_sept2016_StefanRappo (249).jpg
Peter Lindbergh, Kunsthal Rotterdam, september 2016 © Stefan Rappo
Boek je tijdslot!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij