31 augustus 2019

Zaterdag 31 augustus is, tijdens een zeer feestelijke bijeenkomst, aan Tirzo de Martha de Wilhelminaring uitgereikt door juryvoorzitter Lex ter Braak. Deze 11e ring is, speciaal voor Tirzo Martha, ontworpen door sieraadkunstenaar Ted Noten.

Tirzo Martha (Curaçao, 1965) is door de jury van de Wilhelminaring unaniem gekozen tot winnaar van de 11e Wilhelminaring. De jury koos unaniem en gepassioneerd voor Martha die zich door zijn overrompelende kleur- en vormrijke eigenzinnigheid onderscheidde van andere kunstenaars.

Grotere zeggingskracht

De jury is gegrepen door Martha’s verrassende beeldtaal waarin humor en ernst, onnavolgbare lichtheid en plotselinge verhelderende elkaar in vrije ritmes afwisselen en waarin het werk zijn eigen harmonie vindt. De vorm van zijn werk wordt bepaald door de inhoud die maatschappelijk en politiek van aard is. Tirzo Martha is een scherp commentator die niet aan de zijlijn blijft staan maar zich als kunstenaar actief inzet in zowel Curacao als in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn Instituto Buena Bista in Curacao en All you can Art in de Kunsthal in Rotterdam. Sociaal-maatschappelijke projecten waarin hij in samenwerking met andere kunstenaars kinderen leert het vrije in zichzelf te ontdekken en dat om te zetten tot beelden die zowel henzelf als anderen de ogen kunnen openen voor het niet eerder geziene of benoemde. Het lukt Tirzo Martha zijn maatschappelijke betrokkenheid en zijn artistieke eigenheid zo samen te brengen dat zijn werk zonder hun aanleiding of oorsprong te verliezen een universele zeggingskracht krijgt.

Zie ook

FST_4743_LR.png
Tirzo Martha met Wilhelminaring

OPEN Rotterdam bracht deze zomer weer verslag uit van All you can Art. In de tweede aflevering gaat Open Rotterdam mee met Tirzo Martha naar zorginstelling Laurens. Hij laat zien hoe belangrijk kunst voor ouderen kan zijn.

Boek je tijdslot!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij