zo 6 Okt
12:00 - 16:30
Speak Truth to Power

Afrovibes Take over

Zondag 6 oktober neemt Afrovibes het Auditorium van de Kunsthal over voor een dag met dans, muziek en installaties met werk van o.a. Elizabeth Tambwe (Congo DCR), Bongeziwe Mabandla (Zuid-Afrika), Dox (NL) en Batalo East (Oeganda). Laat je verrassen en inspireren door performances en interventies en meet &greets door en met Afrikaanse en Nederlandse makers! De makers en de kunstenaars gaan na de voorstelling in gesprek met het publiek over de thematiek Speak Truth to Power en hoe dit vorm heeft gekregen in hun voorstellingen en werk. Het programma is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal toegangsbewijs.

Speak Truth to Power

Dit jaar is het thema Speak Truth to Power. Onze huidige wereld kent een overdaad aan informatie. Met de groei aan ongefilterde (online) informatiebronnen rijst de vraag welke informatie waar is en welke niet. Is het begrip waarheid een illusie geworden in een wereld waarin sociale media bestaande stereotypen versterken door mensen (fake) nieuws, beelden en verhalen te tonen waarmee ze het op voorhand al eens zijn? Afro_Vibes heeft het thema gekozen als artistiek weerwoord op de huidige tijd waarin verschillende machtsstrijden dagelijks in het nieuws te zien zijn. 

Ingrid Masondo_LR_klein.jpg
Ingrid Masondo

Het programma

Host van de dag is Tânia Christina en DJ Atti van Afrolosjes draait de hele middag tussen de programma's door!

12.00 uur Muziek: Bongeziwe Mabandla (15 min) 
12.15 uur Officiële opening en interview Ingrid Masondo (over de videokunstwerken van IZIKO)
12.30 uur Voorstelling: Elegy (60 min) & nagesprek (15 min)
13.45 uur Pauze: DJ Atti - Afrolosjes
14.15 uur Muziek: Olatunde Obajeun (15 min)
15.00 uur Teaser: Carre Noire (10 min)
15.15 uur Muziek: Bongeziwe Mabandla (15 min) 
15.30 uur Dans: Symphony of Now (30 min)

Ingrid Masondo over de Iziko exhibition

In het Auditorium is videowerk te zien uit de collectie van IZIKO South African National Gallery in Kaapstad, gecureerd door Ingrid Masondo. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse (video)kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden.

BongeziweMabandla.jpg
Bongeziwe Mabandla

Bongeziwe Mabandla

Bongeziwe is een Afro-Folk zanger en gitarist uit Zuid-Afrika met wereldwijd meer dan 111.000 maandelijkse luisteraars op Spotify. Met zijn debuut album werd hij in 2012 met Umlilo het nieuwe gezicht van Afro-Folk. Hij brengt een unieke klank waarin hij Xhosa teksten vervlecht met traditionele muziek en folk. De afgelopen jaren toerde hij internationaal en trad hij op tijdens diverse nationale en internationale festivals zoals Cape Town Music Festival, Primavera Sound Festival in Barcelona en het Japanse Sukiyaki Meets the World Festival. Zijn optreden bij Afro_Vibes is de start van een Europese tournee.

olatunde.jpg
Olatunde Obajeun

Olatunde Obajeun

Olatunde Obajeun is een in Nigeria geboren en gevestigde multidisciplinaire kunstenaar. Hij gebruikt verschillende elementen om een sfeer te creëren voor zijn experimentele optredens. Olatunde's ruime ervaring in studioproductie en live performances heeft hem een samenwerking opgeleverd met verschillende artiesten uit binnen- en buitenland. Olatunde's laatste producties creëren een intieme ervaring met zijn publiek en nemen hen mee op een meditatie door middel van geluid en visuals. 

Elegy.jpg
Elegy

ELEGY

Elegy gaat over geweld tegen vrouwen en LHBTI’ers en de onaangename realiteit van de verkrachtingscultuur en seksueel geweld in Zuid-Afrika en de rest van de wereld. Elegy is een krachtig rouwritueel waarin zeven zangeressen een enkele, heldere, hoge noot vasthouden en elkaars zang in een doorgaande loop opvolgen. Hiermee brengen zij het publiek in een trance. Regisseur Gabrielle Goliath toont het geweld niet maar benadrukt de individualiteit van elk slachtoffer. Zij gebruikt de klassieke klaagzang om traumatische herinneringen deelbaar te maken. Ze won o.a. de Future Generation Special Prize en de Standard Bank Young artist Award met haar werk. 

Elisabeth Tambwe.jpg
Elisabeth Tambwe

Carré Noir

In deze choreografische performance baseert Elisabeth Tambwe zich op ‘Zwart Vierkant’ van Malevich. Een werk dat niet is wat het lijkt, het vierkant is niet vierkant en niet zwart. Wat zien we eigenlijk? Twee dansers mengen zich met het publiek en het schuivende decor in de voorstelling zorgt voor een publieksbeleving waarbij de grenzen vervagen en desoriëntatie ontstaat. Tambwe onderstreept in Carré Noir ons vermogen om ons perspectief op de werkelijkheid telkens iets te verschuiven. 

Symphony of Now.jpg
Symphony of Now

Symphony of Now

Een dansvoorstelling over de techno scene in Oeganda en Nederland en de kracht van techno muziek. De voorstelling zet de nachtclub neer als een ruimte waarin mensen op de dansvloer zelfexpressie en samenhorigheid ervaren. Met constante muziek als motor wordt het publiek - samen met de dansers - in een hypnotiserende trance gebracht. De choreografen laten zien hoe dansen op techno transcendentie mogelijk maakt en leggen de link tussen dans en spirituele ervaringen. 

TICKETS

Toegang tot het evenement is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal entreeticket (Kunsthal Vrienden hebben gratis entree. Museumkaart en Rotterdampas zijn geldig).

Zie ook