6 mei, 2016 - 14 mei, 2016

Kom op vrijdag 6 mei, zondag 8 mei en zaterdag 14 mei naar de Art Talks over The Museum of Everything. Ontdek de ongelooflijke, ‘onbedoelde kunstenaars’ uit Sicilië, maak kennis met de ‘Madness’ van keramist George Ohr en leer over de geschiedenis van ‘outsider’ kunst in Nederland (voertaal Engels).

Programma art talks

Vrijdag 6 mei 14.00 tot 15.30 uur Creative Vulcanoes in the Sicilian Isles
Zondag 8 mei 14.00 tot 15.30 uur The Madness of King George Ohr
Zaterdag 14 mei 14.00 tot 15.00 uur Partial History of Anti-Formality

Voor meer informatie over de Art Talks, scroll naar beneden.

Creative Volcanoes in the Sicilian Isles

vrijdag 6 mei, 14.00 tot 15.30 uur

Een beeldrijke discussie over een aantal van de ongelooflijke ontdekkingen in Sicilië, door twee baanbrekende curatoren van niet-academische kunst.


MET:

Domenico Amoroso [Musei Civici di Caltagirone]
James Brett [The Museum of Everything]
Eva di Stefano [Osservatorio Outsider Art]

In Italië, en vooral in Sicilië, bestaat een rijke geschiedenis van mensen die niet – academische kunst maken. Hun werken zijn getuigenissen van hun bestaan, intentieverklaringen. Is het de aard van Sicilië, het onafhankelijke eiland met eeuwenlange buitenlandse invloed, dat zoveel verbazingwekkende kunstenaars bevordert?

Op 6 mei zijn Eva di Stefano en Domenico Amoroso aan het woord, twee mensen die verantwoordelijk zijn voor de ontdekking van een aantal van deze kunstenaars:

Stefano is een academicus, een professor in de kunst die in heel Italië colleges heeft gegeven. Haar grote passie is echter de niet-professionele kunstwereld en zij heeft the Observatory of Outsider Art opgericht, om deze wereld te onderzoeken en onder de aandacht te brengen. Stefano laat op deze manier mensen van over de wereld de visuele pracht ontdekken die op  Sicilië sluimert.

Amoroso is de voormalig directeur van The Civic Museum of Catagirone. Hier toont hij permanent zijn lokale ontdekkingen Voor Amoroso is de promotie en betrokkenheid bij niet-academische kunst een passie, ondanks het feit dat hij oorspronkelijk is opgeleid in architectuur.

Samen zullen deze twee legendes van ‘Sicilian outsiderism’ een beeld geven van de historische en hedendaagse toepassingen, op basis van hun eigen ervaringen en met bijzondere aandacht voor de kunstenaars van The Museum of Everything.

Domenico Amoroso is dichter, archeoloog, onafhankelijke curator en voormalig directeur van de Museo Civice di Caltagirone.

James Brett heeft een achtergrond in film, architectuur, design en tentoonstelling maken en is de Britse oprichter van The Museum of Everything.

Eva di Stefano is kunsthistorica, pedagoog, uitgever, schrijver en curator, en is directeur van l'Osservatorio Outsider Art in Palermo.

 

 

The Madness of King George Ohr

Zondag 8 mei, 14.00 – 15.30 uur

In de late 19e eeuw in Mississippi, America, maakt een bijzondere man zijn opwachting op de lokale dorpsfeesten. Hij heeft een bizarre, puntige haarstijl en een gigantische krullende snor. Zijn naam is George Ohr en hij noemt zichzelf een art potter.


MET:

David Rago (Rago Auctions)
James Brett (The Museum of Everything)

George Ohr 1857-1918 (Biloxi, USA) groeit na zijn dood uit tot een van Amerika’s meest gevierde keramisten – zijn werk wordt verzameld door kunstenaars als Jasper Johns en tentoongesteld in grote kunsttentoonstellingen als The Carnegie International. Maar in het begin van de jaren 1900 kan Ohr nauwelijks rondkomen van de verkoop van zijn ‘mud babies’. Men vindt zijn werk, en ook hemzelf, te vreemd en onaangepast.

Hij sterft zonder erkenning, tot zijn werk in de jaren 1960 wordt herontdekt in de familiegarage. Vandaag de dag krijgt zijn werk een plek binnen de hedendaagse kunst, en is zijn kunst zelfs te zien in hetzelfde museum in Biloxi als Georgia O’Keeffe.

David Rago, directeur van Rago Auctions, USA, spreekt op zondag 8 mei over de legende van George Ohr, over hoe Ohr zijn creaties bedacht en produceerde, en over nog veel meer. De Art Talk vindt plaats midden in The Museum of Everything in de Kunsthal, bij het werk van Ohr dat wordt getoond in een kabinet dat is gebaseerd op Ohr’s originele werkplaats. De installatie beschikt over meer dan vijftig originele werken van Ohr, met hun prachtige glazuren en mysterieuze vouwdesigns.

 

A Partial History of Anti-Formality

Zaterdag 14 mei, 14.00 tot 15.00 uur

Een discussie over de evolutie van niet-academische kunst in Nederland (voertaal deels Engels en deels Nederlands).


MET: 

Jos ten Berge [docent Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam)
James Brett [The Museum of Everything]

James Brett bespreekt samen met dr. Jos ten Berge de geschiedenis van Outsider kunst in Nederland. Waarom was deze niet – academische kunst lange tijd vrij onbekend bij het grote publiek? Het thema wordt vanuit verschillende kanten van de ‘kunsthistorische kloof’ belicht. 

Tijdens het informatieve gesprek komen een aantal fundamentele vragen aan bod:

  • Wie ware de eerste niet - academische kunstenaars en wanneer werden ze erkend?
  • Wat waren de aanvankelijke collecties en publieke tentoonstellingen?
  • Op welke manier heeft het de kunstenaars van de CoBra groep geïnspireerd?
  • Waarom werd het minder geaccepteerd in Nederland dan in de rest van Europa?

Samen proberen zij een nieuwe argumentatie voor inclusie in de 21ste eeuw te formuleren en een kader te vormen dat musea en andere kunstorganisaties in staat stelt om deze kunst in de kunsthistorische canon te plaatsen.

Dr Jos ten Berge is professor in de beeldende kunst, voorzitter van Collectie de Stadshof en specialist in ‘outsider kunst’ en ‘primitieve kunst’.

Tekst door The Museum of Everything
Kunsthal_Nicolo Scarletella.jpg
The Museum of Everything, Nicolo Scarletella
Kunsthal_Willem Van Genk.png
The Museum of Everything, w
The Museum of Everything_George Ohr_Kunsthal.JPG
The Museum of Everything, George Ohr
The Museum of Everything_Kunsthal_.JPG
The Museum of Everything, Giovanni Fichera
Kunsthal_Gilda Domenica.JPG
The Museum of Everything, Gilda Domenica

Zie ook