22 mei, 2022

Tijdens het openingsweekend van de tentoonstelling 'Claude Cahun. Onder de huid', op zondag 22 mei, kun je een deep dive nemen in de wereld van kunstenaar, schrijver en activist Claude Cahun. Je vindt in de Kunsthal verdieping bij de interactieve talk van tattoo artist Wietske de Blauw van The Ink Society. Hoe zijn lichaamsversiering en gender met elkaar verbonden? Filmmakers de Transketeers vertellen hoe ze in hun films en documentaires genderdiverse verhalen vertellen. En ga zelf aan de slag! Kruip in de huid van Claude Cahun in fotoworkshops van Jentel Schiettekatte en Rik Versteeg.

Talks & workshops zondag 22 mei

Wanneer Wat
13.30 - 14.30 uur In de huid: interactieve talk door Wietske de Blauw van The Ink Society
14.30 - 15.00 uur Talk door de Transketeers
15.00 - 16.00 uur Workshop collage door Jentel Schiettekatte*
15.00 - 16.00 uur Workshop maskers en portretfotografie door Rik Versteeg*

Deelname aan de activiteiten is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal toegangsbewijs. 
* Wil je zeker zijn van een plekje in de workshops? Meld je dan aan via aanmelden@kunsthal.nl

In de huid: interactieve talk door Wietske de Blauw van The Ink Society

13.30 - 14.30 uur
Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen

Tattoo artists houden zich dagelijks bezig met lichaamsversiering. Hoe spelen genderaannames hierbij een rol? Door in de huid van een tatoeëerder te kruipen kun je in deze workshop reflecteren over hoe wij als maatschappij nadenken over lichaamsversiering. Welke kleuren zijn specifiek mannelijk? Zijn er symbolen die als typisch vrouwelijk worden gezien? En wat nou als iemand juist een neutrale uitstraling voor een tattoo wil? In deze workshop laat Wietske de Blauw van The Ink Society je nadenken over de ingesleten genderaannames van onze maatschappij en de fysieke expressie die daarbij hoort. 

Talk door de Transketeers

14.30 - 15.00 uur
Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen

De Transketeers is een filmmakerscollectief bestaande uit Bart Peters, Jonah Lamers en Chris Rijksen. Drie trans mannen die ongehoorde en onzichtbare verhalen vertellen vanuit de oorspronkelijke bron. In deze talk vertellen de Transketeers hoe ze in hun filmwerk en persoonlijke leven oog krijgen (en houden) voor de genderdiversiteit die er is - en wat dit hen brengt.

Transketeers.jpg
De Transketeers

Workshop collage door Jentel Schiettekatte

15.00 - 16.00 uur
Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen

Cahuns foto’s en collages zijn expressief met een verborgen politiek randje. Door middel van deze workshop moedigt fotograaf Jentel Schiettekatte het publiek aan om verder te denken waar en hoe zij staan in deze maatschappij. Wat vind jij nou belangrijk, wat kan er anders of moet veranderd worden? Fotografie en collage worden in deze workshop gebruikt als medium.

Rik Versteeg.jpg
Rik Versteeg

Workshop maskers en portretfotografie door Rik Versteeg

15.00 - 16.00 uur
Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen

Claude Cahun bevindt zich in de jaren 1920 in de kringen van Parijse experimentele theatergroepen. Dit zien we terug in haar zelfportretten waarin ze zichzelf vaak met maskers op fotografeert. In deze workshop gaat queer beeldend kunstenaar Rik Versteeg met het publiek aan de slag om door middel van zelfgemaakte maskers te laten zien wie je bent. Met deze maskers maken de deelnemers vervolgens in groepjes portretfoto’s van elkaar. Kruip in de huid van Claude Cahun!  

Foto en video

Tijdens de talks en workshops worden foto- en video-opnames gemaakt. Door deel te nemen aan de activiteiten ga je akkoord met gebruik van deze foto- en filmbeelden door Kunsthal Rotterdam.

Zie ook

Welkom
Een bezoek aan de Kunsthal begint met een starttijd
Boek hier je starttijd