14 juli, 2018 10:00 - 26 augustus, 2018 17:00

De All you can Art Summerschool 2018 is van start! Creatieve talenten - van alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus - doen mee en krijgen de kans om zich zes weken lang op artistiek gebied te ontwikkelen. Alle studenten gaan onder begeleiding van gerenommeerde kunstenaars experimenteren, meewerken en debatteren. Hoe dat gaat, lees je in deze blog. Volg de Summerschool studenten 2018 en kom ook meedoen in het open atelier!

Zoom
1/4
Zoom
2/4
Zoom
3/4
Zoom
4/4

Dinsdag 21 augustus

Deze week zijn er geen workshops gepland. De studenten gaan voornamelijk aan de slag om hun projecten die ze in de afgelopen weken begonnen zijn, af te maken. Op zondag, tijdens de finissage zal hun werk dat gepresenteerd worden. Vandaag gaan de studenten dan ook zelf aan het werk. In de middag is er een gezellige picknick buiten samen met de mensen van Stichting Antes die bij AYCA op bezoek komen. De afgelopen weken hebben zij met kunstenaar Johanna Zapato gewerkt aan allerlei tekeningen en schilderijen en die komen ze nu ophangen in All you can Art. 

Woensdag 22 augustus

Vandaag geeft Johan Gielen, hoofd educatie en publiek bij de Kunsthal, een rondleiding aan de Summerschool studenten en vertelt hij meer over het bijzondere gebouw, ontworpen door Rem Koolhaas. Na de lunch geeft Steffi Geelen, tevens van de Kunsthal, een schrijfworkshop. Ze vertelt de studenten kort iets over de geschiedenis van Spoken Word en zet de studenten aan het werk met opdrachten waarbij ze  schrijven vanuit een punt of object in de Kunsthal. De rest van de tijd werken de studenten verder aan hun opdrachten.  

Zoom
1/11
Zoom
2/11
Zoom
3/11
Zoom
4/11
Zoom
5/11
Zoom
6/11
Zoom
7/11
Zoom
8/11
Zoom
9/11
Zoom
10/11
Zoom
11/11

Woensdag 15 augustus

Johanna Zapato gaat vandaag met de Summerschoolers aan de slag. Ze vertelt eerst meer over zichzelf en haar eigen werk en daarna gaan de leerlingen aan de slag met tekentechnieken. Hoe teken je licht en schaduw, hoe teken je een object realistisch na? En hoe kun je iets echt verbeelden op een abstracte manier? Dit zijn oefeningen waar de studenten aan werken. Ook moeten ze een tekening maken die als basis zal dienen voor de cyanotypie die ze morgen met Omar zullen maken. Voor deze opdracht verwerken de studenten een karakteristiek van zichzelf in de tekening. 

Dinsdag 14 augustus

Deze week verzorgen kunstenaars Omar Kuwas, Johanna Zapato en Tittel Boomgaart het programma voor de Summerschool. Vandaag lopen de Summerschoolers mee met Tittel. Tittel heeft haar eigen creative storytelling bedrijf en vertelt de Summerschoolstudenten meer over haar weg vanuit IBB naar de kunstacademie en het bedrijfsleven. Daarna gaan de studenten aan de slag met associatie oefeningen en moeten ze van Tittel een plan opstellen waar ze in een jaar willen zijn inclusief de stappen die ze gaan zetten om daar te komen. Na deze opdrachten laat Tittel de studenten wat meer van haar vroegere werk zien toen ze nog op IBB zat.

Zoom
1/6
Zoom
2/6
Zoom
3/6
Zoom
4/6
Zoom
5/6
Zoom
6/6
Zoom
1/8
Zoom
2/8
Zoom
3/8
Zoom
4/8
Zoom
5/8
Zoom
6/8
Zoom
7/8
Zoom
8/8

Dinsdag 7 Augustus

Liesbeth Labeur verzorgt deze week het programma voor de Summerschool. De studenten beginnen met korte opdrachten waarbij ze elkaar moeten natekenen, “teken een oor dat luistert, teken een oog dat kan zien”. Daarna moeten de studenten blind tekenen en zelfs achterstevoren. Ook tekenen ze met een potlood vastgemaakt aan het einde van een lange stok. Dit alles om ze beter te leren kijken en groter en meer besluitvaardig te tekenen. In de opdracht die volgt vertrouwen ze een voorwerp hun geheim gebaseerd hierop maken ze schetsen en een tekening. Na een uur tekenen verknippen ze de tekening en maken er een nieuwe creatie van. Deze worden allemaal samen aan de muur vastgemaakt en zo ontstaat het eerste gezamenlijke Summerschool portret. In de laatste uurtjes werken de studenten verder aan de projecten waar ze eerder in de Summerschool mee begonnen zijn.

Vrijdag 3 augustus 

In de ochtend werken de studenten de laatste dingen af voor de ontmoeting die in de middag plaatsvindt. Om 15.00 uur komen kinderen die meedoen de Grote Zomer Oversteek aan bij de brug in het Museumpark waar ze door de Summerschool studenten worden onthaald. De Grote Zomer Oversteek wordt geïnitieerd en georganiseerd door Friendly Stalking en SKARlokaal. 

Donderdag 2 augustus

Vandaag vertelt Roxette de studenten meer over haar eigen vroegere werk toen ze nog student aan Willem de Kooning was. Ze vertelt over de ervaringen die haar rijker hebben gemaakt als kunstenaar en wat haar heeft gemotiveerd en geïnspireerd. Ze brengt de studenten bij om zich bewust te zijn van hun eigen perspectief op de wereld en om goed te kijken; elk beeld heeft immers een ideologie en bedoeling en als kunstenaar moet je je daarvan bewust zijn. In de middag werken de studenten verder aan het ontvangst van vrijdag. 

Zoom
All you can Art 3
1/11
Zoom
All you can Art 3, basisschool de Toermalijn
2/11
Zoom
3/11
Zoom
4/11
Zoom
5/11
Zoom
6/11
Zoom
7/11
Zoom
8/11
Zoom
9/11
Zoom
10/11
Zoom
11/11

Vrijdag 27 juli

Eric van We Are Here geeft vandaag een gastles aan de Summerschool studenten over We Are Here en zijn zoektocht en leven als man zonder papieren in Nederland. De studenten stellen hem ook een heleboel vragen over zijn leven en ervaringen als vluchteling. Daarna gaat iedereen verder met de producten waar ze hele week aan werken.  Elke geeft iedereen individuele feedback en daagt de studenten uit out of the box te denken. Aan het einde van de dag doen de studenten nog een feedback sessie. Samen met David wandelen ze langs elkaars werk en geven feedback op de projecten. 

Donderdag 26 Juli

Vandaag gaan de studenten meteen verder met hun product. Hier werken ze de hele dag aan, sommigen werken met textiel, anderen hebben een vaas gekocht die ze gaan pimpen en weer anderen werken met kippengaas aan een sculptuur. Rieneke geeft individuele feedback aan de studenten. 

Woensdag 25 juli

Kunstenaar Elke Uitentuis verzorgt vandaag het programma voor de Summerschool studenten. Net als Rieneke, vertelt zij vandaag over haar werk en leven en haar betrokkenheid bij Stichting We Are Here, een groep van ongedocumenteerden en supporters in Amsterdam. De studenten krijgen de opdracht om een product te maken geïnspireerd op de woonkamers van vluchtelingen die van het ene kraakpand snel naar het andere moeten verhuizen. De hele middag werken studenten aan een idee en dat presenteren ze aan het einde van de dag. 
 

summerschool-03504.jpg
Summerschool, All you can Art 3 Foto: Omar Kuwas
Opening All You Can Art 3_14juli2018_Kunsthal_fotoMarcoDeSwart (60).JPG
All you can Art 3. Foto: Marco De Swart

Vrijdag 20 juli

Kunstenaar Roxette Capriles neemt vandaag de summerschool studenten onder haar vleugels. Ze begint met verstoppertje, waarbij iedereen die verstopt zit, voordat ze gezien worden, een portret moeten maken van diegene die iedereen zoekt. Daarna doet iedereen een rollenspel. Wanneer iedereen wakker en opgewarmd is gaat iedereen weer individueel aan de slag. In de middag is er een sit-down waarin iedereen deelt hoe ze  de week ervaren hebben en zo wordt de eerste week van de All you can Art summerschool afgesloten.

Donderdag 19 juli

In de ochtend gaan de leerlingen meteen verder met hun eigen projecten. Om 11 uur houdt Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal een praatje. Ze vertelt de studenten meer over de Kunsthal en over haar eigen carrière. Ze geeft de studenten mee om vooral veel te praten met iedereen en zich niet af te sluiten. Na de lunch gaan de studenten weer verder.  Elk deel van de hal wordt een apart atelier voor de studenten waar ze aan hun project kunnen werken. In de middag komen de vrijwilligers van de Kunsthal ook even meewerken in de ateliers. Sommige studenten hebben al een interactief kunstwerk gemaakt waar de vrijwilligers actief aan deel kunnen nemen. Aan het einde van de dag staan er al schilderijen, installaties en constructies klaar waar de Summerschool studenten de komende weken aan verder zullen werken.

Woensdag 18 juli

In de ochtend begint David opnieuw met een rondje over de Catch of the day. Vandaag is iedereen voorbereid en heeft beter opgelet. De studenten gaan aan de slag met een plan voor een beeld, een tekening of een project dat voortkomt uit de catch. Na individuele gesprekken met David gaat iedereen aan de slag, sommigen met hout anderen werken aan de muur of met verf en inkt. De hele middag werken de studenten aan hun eigen project. 

Dinsdag 17 juli

Vandaag begint de All you can Art Summerschool. Dit jaar gaan 35 leerlingen onder begeleiding van de IBB kunstenaars 6 weken  aan de slag met allerlei technieken en thema’s. Tijdens de aftrap geeft David Bade alle Summerschool studenten meteen een opdracht mee tijdens het voorstelrondje. Wat was jouw ‘catch of the day’ deze ochtend voordat je naar de Kunsthal kwam? Wat viel je op? ‘Wat je pakt uit de werkelijkheid is van jou’,   zegt David. Nadat hij iedereen meer vertelt over zijn kunstenaarschap en het ontstaan van IBB, gaan de jonge én oude studenten aan de slag met hun catch. Ze maken een associatieve schets en krijgen de opdracht morgen nog bewuster de dag te beginnen.

Summerschool opening Zaterdag 14 juli

Tijdens de opening op Zaterdag 14 juli kwamen de summerschoolers voor het eerst samen naar de Kunsthal. Ze kregen een korte introductie van het hele Kunsthal en IBB team en daarna warden ze aan de slag gezet. Samen met Roxette Capriles zette ze een performance neer waarbij ze geheel ingepakt in aluminiumfolie als één wezen plaatsnamen temidden van alle bezoekers. Vanuit het midden van deze massa zong Roxette een lied over vooroordelen en zo is de Summerschool officieel met een bang van start gegaan.

LEES OOK

Vrijdag 24 augustus

Vandaag is het officieel de laatste dag van de All you can Art Summerschool 2018. De studenten werken aan de laatste loodjes. Het waren zes fantastische weken en er wordt vandaag veel uitgewisseld. Op het einde van de dag komen alle studenten samen met het team met allerlei lekkernijen om terug te blikken op de afgelopen weken. Op naar de feestelijke afsluiting van zondag.

Donderdag 23 augustus

Vandaag geeft Kid Feng, zelf Summerschool student, een workshop aan zijn medestudenten in body awareness en het creëren van patronen in beweging. Hij leert de andere studenten wat je met je lichaam kan doen en hoe je patronen kan gebruiken in een freestyle. Later in de middag komt Lennart van Colart een workshop geven over kleur en pigment. 

Zoom
1/9
Zoom
2/9
Zoom
3/9
Zoom
4/9
Zoom
5/9
Zoom
6/9
Zoom
7/9
Zoom
8/9
Zoom
9/9

Vrijdag 17 augustus

Johanna begint de dag met een stel serieuze vragen aan de summerschoolers. In Curaçao is Johanna student councelor en zij weet als geen ander dat zelfreflectie en het kennen van je motivatie net zo belangrijk zijn om het ver te schoppen als talent of het hebben van techniek. De studenten krijgen de opdracht goed na te denken over de vragen en de hele dag voert Johanna individuele gesprekken met de studenten over hun antwoorden. Daarnaast werken de studenten verder aan hun opdrachten die over een week gepresenteerd worden tijdens de finisage op zondag 26 augustus.

Donderdag 16 augustus

Vandaag  werken de studenten samen met Omar aan een cyanotypie met als basis de tekening die ze gisteren hebben gemaakt. Op een doorzichtig wordt het negatief van de cyanotypie getekend met een acrylpen. Dit negatief wordt op een stukje papier geplakt waarop een mengsel zit van chemicaliën die nodig zijn voor het ontwikkelen van de cyanotypie. Wanneer deze gelukt zijn krijgen de studenten een workshop van Robert Rost, Resident artist bij Colart. Hij geeft een workshop over het gebruik van acrylverf. Eerst geeft hij wat theoretische uitleg over de verf en pigment en waaruit de verf bestaat. Daarna werken de studenten met de verf en experimenteren met effecten. 

Zoom
1/6
Zoom
2/6
Zoom
3/6
Zoom
4/6
Zoom
5/6
Zoom
6/6

Vrijdag 10 augustus 

Vandaag beginnen de studenten met enkele uren vrije tijd om verder te werken aan hun projecten of nieuwe tekeningen te maken. In de middag gaan de studenten met SRV wagen en Roxette en Elvis naar Laurens Delfshaven om daar met en van de ouderen portretten te maken en gesprekken aan te gaan. Op het einde van de dag neemt iedereen afscheid van enkele studenten wiens tijd voor de Summerschool al voorbij is. 

Donderdag 9 augustus

Liesbeth begint de dag met een experiment. De studenten krijgen weer opdrachten waarbij ze uitgedaagd worden om intuïtief te werk te gaan. Ze maken een portret waarbij niet alleen op het gezicht gefocust wordt, maar een persoon in een atmosfeer. Morgen zullen de studenten samen met Roxette Capriles en Elvis Chen naar Laurens Delfshaven gaan en daar aan portretten werken van de bewoners. Deze opdracht is ter voorbereiding daarop. Terwijl de studenten tekenen wordt er piano gespeeld, gezongen en komen allerlei instrumenten tevoorschijn waardoor het een tekensessie en een jamsessie tegelijkertijd wordt. De studenten worden uitgedaagd hun ogen te sluiten en de geluiden mee te nemen in hun lijnen. Na deze magische ochtend gaan de studenten in de namiddag naar Het Boijmans van Beuningen om daar samen met de kunstenaars echt te leren kijken. Ze bezoeken een aantal grote werken uit de collectie waaronder die van Warhol en Dalí. 

Woensdag 8 augustus

Vandaag maken de studenten van de Summerschool kennis met inkt. In de ochtend doen ze speelse opdrachten waarbij ze met een penseel aan een stok om een gezamenlijk werkblad heen lopen en circulaire tekeningen maken. Daarna maken ze uit verschillende stoffen en piepschuim stempels waarmee ze het werkblad verder vullen. Na deze opwarm opdrachten begint het echte werk. Vandaag gaan alle studenten aan de slag met drie druktechnieken: litho, hoogdruk en zeefdruk. In drie groepjes rouleren de studenten en leren elke techniek beheersen.  

Zoom
All you can Art 3, 3 augustus 2018 Foto: Marco de Swart
1/11 All you can Art 3, 3 augustus 2018 Foto: Marco de Swart
Zoom
2/11
Zoom
3/11
Zoom
4/11
Zoom
5/11
Zoom
6/11
Zoom
7/11
Zoom
8/11
Zoom
9/11
Zoom
10/11
Zoom
11/11
LR_IMG_7093.jpg
All you can Art 3 Foto: Steffi Geelen

Woensdag 1 augustus

Vandaag werken de leerlingen verder aan de voorbereiding voor de pre-ontmoeting die zal plaatsvinden op basisschool de Toermalijn in Slinge. Er worden maskers gemaakt met spiegelelementen, ludieke outfits en instrumenten. Na de lunch rijdt de Sociaal Rijdende Verbeelding (het mobiel atelier) richting Slinge en stappen de studenten met Roxette in de metro. Bij de Toermarlijn vindt een carnavaleske ontmoeting plaats met een optocht en een jamsessie in de zandbak tussen het dorp dat de kinderen hebben gebouwd op de speelplaats. Bij terugkomst werken de studenten aan het ontvangst van vrijdag. 

Dinsdag 31 juli

Deze week neemt Roxette Capriles de Summerschool op zich en maakt het een soort bootcamp van allerlei korte maak en denkopdrachten. Ook gaan de studenten deze week samen met Roxette en het mobiele atelier naar Basisschool de Toermalijn in Slinge. In deze ‘Grote Zomeroversteek’ werken de studenten van de Summerschool en de leerlingen van de Toermalijn toe naar een ontmoeting in het museumpark op vrijdag. Vandaag beginnen de studenten met associatiespellen om de creativiteit op te starten en sturen ze een geheime boodschap naar de leerlingen van de Toermalijn om hun komst van morgen aan te kondigen. De rest van de middag werken de studenten aan een masker om op te zetten. Deze hele week staat in het thema van ontmoeting met de ander. Wie is die ander? 

summerschool-03709.jpg
Summerschool, All you can Art 3 Foto: Omar Kuwas
summerschool-03658.jpg
Summerschool, All you can Art 3 Foto: Omar Kuwas

Dinsdag 24 juli

Kunstenaar Rieneke de Vries begeleidt deze week de Summerschool studenten samen met kunstenaar Elke Uitentuis. Rieneke vertelt de leerlingen eerst meer over haar eigen werk dat veelal draait om actuele thema’s zoals de ‘vluchtelingencrisis’ en ‘fort Europa’. Ze laat de studenten theoretisch onderzoek doen naar grenzen, de rechten van vluchtelingen en over de productie van goedkope producten/kleding in niet-westerse landen. Nadat de leerlingen hun onderzoek hebben gepresenteerd, vertelt Rieneke de studenten over de twee werelden in de stad zijn die elkaar zelden raken. De wereld van de mensen die nadenken hoe ze iets te eten krijgen vanavond en de mensen die bedenken wát ze eens lekker zullen gaan eten vanavond. De studenten worden de stad ingestuurd met 3 opdrachten. Ze moeten koffie gaan drinken in de Pauluskerk, hier krijgen ze spontane rondleidingen. Daarnaast moeten ze gaan ze op zoek naar patronen in commerciële kledingwinkels zoals de H&M. Deze patronen zullen ze later nog gebruiken voor het product wat ze gaan maken voor “we sell reality”, het project van Rieneke de Vries en Elke Uitentuis. De opbrengsten van deze producten gaan voor een daal naar mensen zonder papieren. Als laatste moeten de studenten raakpunten proberen te vinden in de stad, waar de twee werelden, waar Rieneke over vertelde, elkaar raken. 

summerschool-03499.jpg
Summerschool studenten met kunstenaar David Bade Foto: Omar Kuwas
Zoom
1/9
Zoom
2/9
Zoom
3/9
Zoom
4/9
Zoom
5/9
Zoom
6/9
Zoom
7/9
Zoom
8/9
Zoom
9/9
Opening All You Can Art 3_14juli2018_Kunsthal_fotoMarcoDeSwart (38).JPG
All you can Art 3 Foto: Marco De Swart
All you can art_logo rond_HR.png
Kunsthal & Cookies
Aan je online bezoek aan Kunsthal Rotterdam mag niets ontbreken, daarom gebruiken we altijd functionele en analytische cookies. Om content zoals video's en advertenties op basis van je interesses te mogen tonen, vragen we je toestemming voor het gebruik van marketing cookies. Dit kun je elk moment wijzigen. Lees onze cookieverklaring en vernieuwde privacyverklaring
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen. Bekijk meer informatie.