ByeBye Super-8! Afscheid van Kodachrome 40 asa
een filmproject van Johan Kramer

27 januari 2011 – 6 februari 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Tijdens het international film Festival Rotterdam (IFFR) staat de Kunsthal in het teken van 8mm filmpjes. De meest gebruikte super-8 film ooit, de Kodachrome 40 asa, is niet meer. De productie van Kodaks bekende gele doosje ligt sinds 2006 stil. De Kunsthal Rotterdam presenteert een bijzonder project van filmmaker Johan Kramer. Met de laatste 25 gele doosjes maakte Kramer 25 portretten van 8-jarigen uit heel Nederland en bezorgt hun een onvergetelijke jeugdherinnering. Met dit project zegt de Kunsthal deze legendarische super-8 film op een unieke manier vaarwel.

Nostalgisch

Kramer kreeg na zijn oproep vele aanmeldingen en reisde door het hele land om de 25 kinderen thuis te bezoeken en te filmen. De één toonde zijn collectie stripboeken of etaleerde z'n nieuwste dancemoves, bij de ander was hij te gast op haar achtste verjaardag. Dicht op de huid van zijn onderwerp, als ware hij een familielid, legde Kramer een moment uit hun leven vast. Hij filmde in ‘een typische super-8 stijl', zoals vroeger familiefilms gemaakt werden. Het levert ontroerende kinderportretten op die oud lijken maar van nu zijn.
Op de tentoonstelling zullen de 25 filmpjes steeds op ieder heel uur (vanaf 10.00 uur) tegelijkertijd op 25 projectors geprojecteerd worden. Ook ander door Kramer verzameld super-8 materiaal, onder andere uit zijn eigen jeugd, wordt afgespeeld.

02. Persbeeld_ByeBye super 8.JPG

Neem uw eigen super-8 filmpje mee!

Ook u mag uw dierbare super-8 filmpje meenemen naar de Kunsthal. Terwijl u geniet van Kramers project, zet SuperSens uw filmpje op DVD (per persoon één filmpje van 4 minuten).

Film Johan Kramer te koop

Tijdens de tentoonstelling is de film van Johan Kramer in een Kodachrome 40 doosje, samengevoegd met een boekje waarin Johan Kramer uitleg geeft, te koop voor 19,95 in de museumwinkel.

03. Persbeeld_ByeBye super 8.jpg
Johan Kramer aan het werk
05. Persbeeld_ByeBye super 8.jpg