Bloodywood
Filmposters uit Ghana 1987 - 2007

28 mei 2016 – 11 september 2016 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Candidates For Hell
subtitle: The Satanic Pastor (Ghana 1995), Mr Brew Art, location/year unknown, 134 x 112 cm
De Kunsthal toont in ‘Bloodywood’ ruim tachtig werken uit de unieke collectie handbeschilderde filmaffiches van Mandy Elsas, verzameld tijdens zijn vele bezoeken aan Ghana. Vanaf de jaren tachtig worden deze felgekleurde doeken op bestelling gemaakt door straatschilders, als reclame voor de vertoning van veelal gewelddadige videofilms in de vele geïmproviseerde bioscoopjes die Ghana telt.

De affiches, waarvoor lokale schilders bij iedere film een eigen interpretatie van het verhaal maken, vormen een typisch Ghanees fenomeen. De verhaalende afbeeldingen zijn geschilderd op de binnenkant van een opgescheurde meelzak en ogen vaak extreem of bizar. De verzameling van Elsas is door de jaren heen gegroeid tot een historisch document van betekenis met ruim 750 exemplaren. De felle olieverfkleuren van handbeschilderde reclameborden hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de vale tinten van verbleekt drukwerk. 

Bij de tentoonstelling verschijnt de uitvoerige publicatie ‘Bloodywood’, met ca. 200 afbeeldingen en gedetailleerde achtergrondinformatie. 

Untitled-1.png
Quicksilver Highway (USA 1997), E.A Heavy J. Home of Art, Teshie 1999

Lees meer over Bloodywood!

artikel bloodywood

ZIE OOK

01-Together Forever_Bloodywood_Kunsthal.png
Together Forever (Ghana, 2002), E.A. Heavy J, Teshi 2004
Sakobi The Snake Girl.png
Sakobi. The Snake Girl (Nigeria, year unknown), Mr Brew Art, location/year unknown