Making Africa
Continent van hedendaags design

1 oktober 2016 – 15 januari 2017 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Omar Victor Diop, »Mame«, Fotografie aus der Serie/ photograph from the series »The Studio of Vanities«, 2013 © Victor Omar Diop, 2014, Courtesy Magnin-A Gallery, Paris
Dit najaar laat de Kunsthal nieuw licht schijnen op hedendaags Afrikaans design. ‘Making Africa’ laat werk zien van meer dan 120 kunstenaars en ontwerpers. Deze jonge generatie denkers en makers laat, met hun experimentele aanpak en vanzelfsprekende gebruik van nieuwe media, de wereld kennismaken met een nieuwe kijk op Afrika. De creatieven werken vaak in meerdere disciplines tegelijk en breken daarbij graag met conventies. De tentoonstelling geeft een verrassend, humoristisch en levendig beeld van design in de breedste zin van het woord.

De brilontwerpen van de Keniaanse Cyrus Kabiru zijn gemaakt van materiaal dat hij op straat vindt, van sponsjes tot schroeven. Met zijn ‘C-stunners’ toont Kabiru dat we met oogkleppen op naar de wereld kijken – ook naar Afrika. Er zijn meubelontwerpen, zoals de kleurrijke, tweepotige ‘Sansa armchairs’ van de Malinese Cheick Diallo, van aan elkaar geknoopt nylon visdraad. De tentoonstelling laat architectuur zien van onder meer Francis Kéré, David Adjaye en Kunlé Adeyemi. En opmerkelijke kartonnen stadsmodellen van Bodys Isek Kingelez, animatiekunst van de Zuid-Afrikaanse Robin Rhode en ‘urban fashion’ fotografie van de Mozambikaanse Mário Macilau van jongeren op zoek naar hun identiteit.

10_Making_Africa_Macilau.jpg
Mário Macilau, »Alito, The Guy with Style«, from the »Moments of Transition« series, 2013, photograph, photo: © Mário Macilau, courtesy Ed Cross Fine Art Ltd, London

Het ‘booming’ Afrika telt momenteel circa 650 miljoen mobiele telefoons - meer dan in de VS en in Europa. De meeste van deze apparaten hebben toegang tot het internet. Deze poort naar de wereld is van belang voor de huidige transformatie van Afrika en heeft grote invloed op het werk van kunstenaars en ontwerpers. ‘Making Africa’ laat zien hoe design samengaat met de economische en politieke veranderingen van het Afrikaanse continent, en deze veranderingen zelfs aanjaagt. Naast hedendaags design zie je ook voorbeelden van magazines en fotografie uit de jaren 60. De vergelijking laat zien hoe de jonge generatie vaak bewust verwijst naar werk uit deze eerste jaren van een onafhankelijk Afrika en het positieve, zelfbewuste gevoel uit die tijd terugpakt.

Tentoonstellingscatalogus

De rijk geïllustreerde Engelstalige catalogus ‘Making Africa - A Continent of Contemporary Design’ is een uitgave van het Vitra Design Museum en te koop voor €69,90 in de Kunsthalwinkel (ISBN 978-3-931936-52-5).

MAKING AFRICA FESTIVAL

Zondag 2 oktober zijn er de hele dag optredens, workshops, rondleidingen, muziek, eten en dans. Met onder andere verhalen van theatermaker Ogutu Muraya, een fashion show door Lady Africa en voorproefjes van het Afrovibes Festival.

zie ook

Pers

Welkom
Een bezoek aan de Kunsthal begint met een starttijd
Boek hier je starttijd