De Zwaan van Rotterdam
20 jaar Erasmusbrug

3 september 2016 – 20 november 2016 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
7
De tentoonstelling ‘De Zwaan van Rotterdam’ laat 20 jaar Erasmusbrug zien - hét beeldmerk van de stad. De tentoonstelling wordt samengesteld met het publiek aan de hand van inzendingen zoals waardevolle foto’s, souvenirs, verhalen en unieke objecten van de Erasmusbrug. De 139 meter hoge stalen pyloon werpt met zijn asymmetrische ontwerp vanaf de opening veel bekijks in binnen- en buitenland. In de 20 jaar die daarop volgt groeit de brug uit tot icoon van de stad en een geliefde plek voor fotoreportages en sportevenementen, en inspiratiebron voor schrijvers en ontwerpers.

Icoon van Rotterdam

De tentoonstelling in het auditorium van de Kunsthal geeft een rijk geïllustreerd overzicht in beeld, woord en objecten van de Erasmusbrug als icoon voor Rotterdam. Hierbij ligt de nadruk op de interpretatie en toepassing van de brug als beeldmerk in verschillende media. In de tentoonstelling is te zien hoe een architectonisch ontwerp voor een brug is getransformeerd tot het beeldmerk van Rotterdam, filmster en inspiratiebron voor schrijvers, kunstenaars, modeontwerpers en reclamemakers. Omdat de brug hét toonbeeld is van Rotterdam, wordt aan het publiek gevraagd om mee te helpen met het samenstellen van de tentoonstelling. Aan de hand van inzendingen zoals een verhaal, object of souvenir van de Erasmusbrug is de tentoonstelling een weerspiegeling van heel Rotterdam. 

Jeffrey Philipsen AF.jpg
Tatoeage Erasmusbrug Jeffrey Philipsen © Hilbert Krane

Geschiedenis van de Zwaan

Als sluitstuk van de Wederopbouw van Rotterdam wordt op 4 september 1996 de Erasmusbrug geopend door (toenmalig) koningin Beatrix. De brug leidt een nieuwe fase in voor de stad Rotterdam als centrum van innovatie, durf en veerkracht, met een permanente blik op de toekomst. In 2016 vieren we 75 jaar wederopbouw en 20 jaar ‘De Zwaan’, symbool van de stad Rotterdam. In samenwerking met UNStudioen organiseert de Kunsthal een tentoonstelling over de brug als beeldmerk van de stad Rotterdam.

03-Dasspeld_DeZwaanvanRotterdam_KunsthalRotterdam.jpg
Dasspeld, De Zwaan van Rotterdam. foto: UNStudio