Krištof Kintera
Your Light is My Life

28 februari 2015 – 7 juni 2015 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Demon of the Growth (detail), 2014
©2015, Krištof Kintera
De Kunsthal Rotterdam introduceert in Nederland een grote solotentoonstelling van de Tsjechische kunstenaar Krištof Kintera. Vol ironie, met bijna slapstickachtige, soms duistere humor, stelt Kintera met tot de verbeelding sprekende installaties, politiek geladen onderwerpen aan de orde. Zijn werk is overrompelend fantasievol en krachtig en geeft op subtiele wijze stof tot nadenken.

De sculpturen en installaties van Kintera ‘leven', kunnen bewegen, communiceren, disfunctioneren en zijn soms volkomen absurd. In de tentoonstelling worden bezoekers ondergedompeld in Kintera's wereld: een bijzondere ervaring en een ‘must-see'. 

Provocerend, melancholisch en poëtisch

Het dagelijkse leven en de verwondering over grote en kleine zaken in de wereld zijn nooit ver weg in het werk van Krištof Kintera. Zijn provocerende, melancholische en poëtische werken onderzoeken de grenzen van de hedendaagse beeldhouwkunst, of het nu gaat om de crisis, massaconsumptie, stress, belastingen of de donkere kant van de samenleving. 

Overrompelend en fantasievol

Kintera creëert andere betekenissen door absurde mogelijkheden en onrealistische toepassingen te verbeelden. Expressief, kleurrijk en vakkundig gemaakt van uiteenlopende materialen kunnen zijn beelden soms onverwacht sterke emoties oproepen.

07_I see, I see, I see, Kristof Kintera_LR.jpg
I see I see I see, 2009 Installation view Tinguely Museum, Basel, Electro-mechanical object, ©2015, Krištof Kintera

Verassing en vervreemding

Het creëren van ontwrichting en tegenstellingen is deze kunstenaar niet vreemd,en dat merkt de bezoeker direct bij het betreden van de tentoonstelling ‘Your Light is My Life'. Van de afgelopen vijftien jaar tot heden zijn circa veertig sculpturen en meer dan vijfentwintig tekeningen en schetsen te zien. Zoals het werk ‘Talkmen'(1999-2003), dat een groepje figuren toont dat kritische vragen stelt over de toekomst van de mensheid. Of het visionaire geklaag van een kraai die vanaf een boomtak commentaar levert op de wereld in het werk ‘ I see, I see, I see' (2009). Samen met sculpturen waaronder de reusachtige ‘Shiva Samurai' (2014), het kleurrijke ‘Demon of the Growth' (2012), het poëtische ‘A Prayer for Loss of Arrogance' (2013) en het ongelofelijke en frustrerende geluid in ‘Revolution' (2005) presenteert de tentoonstelling de freaky wereld van Krištof Kintera waarin verrassing en vervreemding centraal staan.

10_Kristof Kintera_Public Jukebox_2011-2014_LR.JPG
Public Jukebox, 2011-2014, ©2015 Krištof Kintera

Public Jukebox 

Onderdeel van de tentoonstelling zijn enkele publieke werken die op andere locaties getoond worden (onder voorbehoud). Een voorbeeld daarvan is het werk ‘Public Jukebox' waarin de kracht van geluid, de herinnering eraan en de sociale impact ervan een belangrijke rol spelen. Iedereen kan tegen betaling een geluid uitkiezen en oefent daarmee invloed uit op de omgeving. 

Publicatie

De tentoonstellingscatalogus is een originele kunstenaarsuitgave, bestaande uitlosbladige reproducties van zijn werk, foto's en interviews. Geen doos is hetzelfde! (ISBN 978-3-9523990-7-1, prijs €79,95).

 

Meer

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

03B_Revolution (detail), Kristof Kintera_LR.jpg
Revolution (detail), 2005 Electromechanical system, ©2015, Krištof Kintera
Catalogues Kristof Kintera.jpg
Catalogus Kintera
05_My light is your life_Kristof Kintera_Stefan Holenstein_LR.jpg
My light is Your Life (model Shiva Samurai, 5KW/50 HZ)), 2014 Installation view Tinguely Museum, Base, ©2015, Krištof Kintera, photo: Stefan Holenstein
De Kunsthal is vanaf maandag 1 juni weer open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij