Niemand Minder
Pameijer 85 jaar

8 oktober 2011 – 11 december 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Pim van Dijk
foto Krijn van Noordwijk
Ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum van Pameijer presenteert de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling Niemand Minder.

Vijf mensen met een beperking komen aan het woord over beeldvorming en vooroordelen. Deze cliënten van Pameijer gaan in op hun dagelijks leven en wat hen bezighoudt. Ze vertellen hun verhalen, geïllustreerd met portretfoto's en korte documentaires tegen de achtergrond van de psychiatrische en sociale zorg in Nederland. Op uitnodiging van Pameijer en de Kunsthal Rotterdam realiseert Martijn Engelbregt speciaal voor de tentoonstelling een kunstinstallatie over vooroordelen en ‘normaal-zijn'.

Beeldvorming

Mensen met een beperking zijn prominent in het nieuws. Of het nu gaat om de behandeling van Brandon, de soap ‘Downistie' bij De Wereld Draait Door of het programma Down met Johnny. Media bepaalt de beeldvorming rond het onderwerp. Wat bekend is over autisme, depressiviteit, het syndroom van Down of schizofrenie komt dikwijls uit de krant of van films als Rain Man en Yo,También. De tentoonstelling laat zien hoe media-aandacht door de jaren mede heeft geleid tot een vertekend beeld. Ook clichébeelden, vooroordelen en hokjesgeest staan centraal in de installatie van kunstenaar Martijn Engelbregt. Bezoekers kunnen de confrontatie met hun eigen vooroordelen aangaan in het prominente kunstwerk dat hij speciaal voor de tentoonstelling maakt. Hij schept een omgeving waarin verwarring wordt gezaaid en vragen gesteld.

6. Still Pim van Dijk.jpg
Pim van Dijk, still uit de documentaire 'Niemand Minder'

Meedoen

Als iemand afwijkt van wat ‘normaal' is, volgt vaak een vooroordeel. Maar zijn alle mensen niet anders? In de tentoonstelling komen vijf cliënten van Pameijer, Pim (10), Cora (68), José (36), Patrick (23) en Ton (28), aan het woord over hoe zij - soms met vallen en opstaan - werken, wonen en hun vrije tijd besteden. Zij vertellen in videofragmenten hoe anderen naar hen kijken en hoe zij zelf in het leven staan. Levensgrote fotoportretten van Krijn van Noordwijk vullen de gefilmde vraaggesprekken aan. De fotograaf geeft zijn eigenzinnige kijk op hen. De portretten van de Pameijer cliënten verrassen en ontroeren en laten zien dat 'anders' zijn een relatief begrip is.

Niemand Minder Festival

De tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam is onderdeel van het Niemand Minder Festival. Het festival omvat ook een filmweek bij Lantaren Venster (10 t/m 15 oktober) met films als Yo,También, Snowcake en Knetter en een congres voor zorgprofessionals en klanten in de Van Nelle Ontwerpfabriek (12 oktober). Het Niemand Minder Festival is een initiatief van Pameijer dat 85 jaar bestaat. Pameijer werkt vanuit de visie dat mensen met een beperking thuis horen in de samenleving.

Met dank aan

Pameijer, Mondriaan Stichting, Stichting bevordering van Volkskracht, myCoachconnect, DS Bouw, PK Media B.V.

1. José Perreira, foto Krijn van Noordwijk.jpg
José Perreira, foto Krijn van Noordwijk
3. Still José Perreira.jpg
José Perreira, still uit de documentaire 'Niemand Minder'