27 juni, 2020 - 30 augustus, 2020

De jubileumeditie van All you can is van start! All you can Art is een open atelier, tentoonstelling en Summerschool ineen, waarbij iedereen - maar dan ook echt iedereen - volgens het meester-gezel principe de kans krijgt kunst te maken, te leren en te ontdekken. Deze diepgaande samenwerking van Kunsthal Rotterdam met Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao is na vier succesvolle edities niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Rotterdam. Onder de bezielende leiding van kunstenaars David Bade en Tirzo Martha trekt All you can Art tijdens deze jubileumeditie vanuit de Kunsthal verder de stad in. Een ding is zeker: het wordt een bijzondere editie voor zowel de kunstenaars, onze partners en ons publiek in een nieuwe 1,5-metermaatschappij, waarin we worden aangesproken op ons talent te improviseren en flexibele, creatieve oplossingen te bedenken. Volg de kunstenaars en deelnemers van All you can Art op deze pagina!

AYCASummerSchool Start w-7 LR.jpg
Elvis Chen, foto: Desirée Schippers

Aan het werk in de Kunsthal: Elvis Chen

Voor het vijfde jaar op rij maakt kunstenaar Elvis Chen deel uit van de All you can Art familie. In de maand augustus werkt hij in het Kunsthal Auditorium. Hij zal zich vooral richten op het begeleiden en assisteren van de zomerschoolstudenten. Wat hij erg leuk vindt, omdat jonge mensen volgens hem je kijk op de wereld veranderen. Volgens Chen is het zo dat naarmate je ouder wordt, je je meer aanpast aan de maatschappij. Het werken met de studenten herinnert hem eraan hoe hij vroeger was en leert hem te leven in het moment.

Chen werkt ook aan zijn eigen kunstproject. Nostalgie en heimwee zijn belangrijke onderwerpen in zijn werk. Onze relatie met het verleden, vooral voordat het coronavirus uitbrak, is wat hij zal onderzoeken tijdens All you can Art. De manier waarop we proberen terug te gaan naar hoe het was voor de pandemie is volgens de kunstenaar niet mogelijk. Samen met het publiek zal hij reflecteren hoe Covid-19 ons gedrag heeft veranderd. Chen is gefascineerd door hoe de situatie je doet beseffen dat 'you don't what you got til it's gone'. Het dragen van een mondmasker, bijvoorbeeld, maakt nu pas duidelijk hoe heerlijk het is om vrij te rond te lopen en te ademen. 

Samenwerken met het publiek en hen laten meewerken aan zijn kunst, is als het hebben van een werk vol gaten dat het publiek invult. Chen geeft hen graag de vrijheid om hun eigen gevoelens te uiten in zijn werk.

Mooie nieuwe aflevering van OPEN Rotterdam over All you can Art. De deelnemers van Via Kunst staan vandaag in de spotlight: “All you can Art betekent veel voor mijn zelfvertrouwen”.

Roxy, foto Phil Nijhuis.jpg
foto: Phil Nijhuis

“All you can Art pookt de fantasie op”

Dagblad Trouw maakt een prachtig verslag van de jubileumeditie van All you can Art! Volg het verhaal van onder andere kunstenaars Roxette Capriles en Pris Roos hier

Aflevering 1 van OPEN Rotterdam

Ook dit jaar weer een mooie serie over All you can Art op OPEN Rotterdam! In de eerste aflevering trekken de kunstenaars Crooswijk in, buurtbewoner Henk geeft een workshop verfspuiten en de week sluit af met woordkunst. Bekijk de aflevering hier.

eugenie boon.png
Eugenie Boon bij haar werk 'Ripening Process'

Ripening Process
Locatie: Kunsthal

Een onderdeel van All you can Art dit jaar is de steeds evoluerende en groeiende jubileumtentoonstelling in het Kunsthal Auditorium. Opvallende voorbeelden van inspirerende projecten en bijzondere ontmoetingen van de afgelopen vijf jaar zijn te zien. Deze tentoonstelling is voortdurend in beweging en groeit: niet alleen de projecten van de kunstenaar en de studenten vullen de ruimte, maar er zijn ook enkele werken van IBB-alumni aan toegevoegd.

Na haar studie aan IBB Curaçao, vervolgde Eugenie Boon haar opleiding aan de HKU, waar ze afstudeerde met het werk 'Ripening Process'. In haar multidisciplinaire werk focust ze op haar jeugd op Curaçao en de historische relatie van het eiland met Nederland. Dit werk gaat over opvoeding en onderwijs: de wisselwerking tussen ouders die hun kinderen opvoeden, maar ook een stukje worden opgevoed door hun kinderen. En op een hoger niveau: Nederland als symbool voor de ouder en Curaçao als kind.

In augustus werk Boon aan het project 'Simia' tijdens All you can Art, dus stay tuned!

zaterdag 18 juli_Kunsthal_Marco De Swart_LR (26).JPG
Foto: Marco De Swart

Letter to Heaven
Locatie: Kunsthal

Wanneer je het Kunsthal Auditorium binnenkomt, stuit je op een hoge constructie van beschreven vellen papier. Kunstenaar Ko de Kok nodigt het publiek uit om hun favoriete woord op te schrijven, zodat ze als het ware een omlijsting van positieve energie kunnen maken. Deze ‘Letter to Heaven’ omkadert het portret in wording van kunstenaar Henri van Zanten. Ko wil een eerbetoon brengen aan deze ‘omni-artiest’, die zijn goede vriend en inspiratiebron was. Het beeldende, gelaagde en gedetailleerde portret vormt in het werk een interessante wisselwerking met de expressieve woorden.

Dit is het eerste jaar dat Ko meedoet met All you can Art: “Ik ben verrast hoe dit project een toegankelijke omgeving creëert waar het publiek samenkomt en zich verbindt met de kunstenaars en de kunstwerken. Het is geweldig om mijn werk zo snel te zien groeien door de vele mensen die langskomen en er een bijdrage aan leveren. Door de hoge ruimte van het Auditorium kan het ook groeien en komt het tot zijn recht.”

Kunsthal_AYCA_zo 28 juni_fotos Desiree Schippers (45)_LR.jpg
Foto: Desirée Schippers

Tekenen met raceauto’s 
Locatie: Kunsthal

Liesbeth Labeur, een van de All you can Art kunstenaars, onderzoekt de kleur zwart in haar werk. Onderwerpen als huidskleur, zwart-witfotografie en zwarte, zelfgemaakte materialen als houtskool en inkt van dropjes, komen vaak terug in haar kunst.

Ze is gefascineerd door het feit dat je vanuit bijna niets een hele wereld kan creëren, door simpelweg papier en inkt te gebruiken en een tekening te maken. In het Kunsthal Auditorium presenteert Liesbeth een radiografisch bestuurbare tekening die ontstaat met mini-raceauto’s in plaats van kwast. Kom, doe mee en rijdt je autootje door plasjes van inkt.

AYCASummerSchool Start w-18_LR.jpg
All you can Art 5, Kunsthal Rotterdam, foto Desirée Schippers

'De Dode Hoek'
Locatie: Kunsthal

Niet alleen bezoekers en Summerschool studenten werken in de Kunsthal mee aan All you can Art, ook deelnemers van Via Kunst zijn deze zomer wekelijks in het Auditorium te vinden. Ze hebben daar hun eigen atelier ingericht, met de toepasselijke naam ‘De Dode Hoek’. Hun kunstproject is namelijk geïnspireerd op de Mexicaanse feestdag ‘Día de los Muertos’. Op de Dag van de Doden keren de geesten van overledenen terug en worden geëerd door hun nakomelingen. Het is een kleurrijke en feestelijke viering van het leven. De schedel is een symbool dat je tijdens deze feestdag vaak ziet, verbeeld door maskers en voedsel (bijvoorbeeld schedels gemaakt van suiker). De kunstenaars die je hier aan het werk ziet, willen hiermee de ideeën die de meeste van ons bij de dood hebben, verruimen. In plaats van het verdriet en de angst die wij vaak met de dood associëren, laten zij ons vanuit een andere hoek naar de dood kijken: De Dode Hoek.

Via Kunst maakt onderdeel uit van NAS Rotterdam, een organisatie voor maatschappelijke opvang in de breedste zin van het woord. Hun atelier Via Kunst is een open atelier waar iedereen zijn creatieve hart kan luchten. Een mooie samenwerkingspartner van All you can Art!

AYCASummerSchool Start w-14_LR.jpg
Foto: Desirée Schippers

Eerste Summerschool-dag
Locatie: Kunsthal

De Summerschool is van start! Alle studenten komen op dinsdag 14 juli voor het eerst bij elkaar in het Kunsthal Auditorium. De komende zes weken zullen deze 25 mensen van alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus hun creatieve vaardigheden ontwikkelen. De studenten leren elkaar kennen via de eerste opdracht: stel jezelf voor door middel van verf, op een mondkapje. Niet alleen een creatieve manier om elkaar te leren kennen, maar ook heel handig voor het reizen tussen de Kunsthal en Kunstruimte Crooswijk, waar ze de zomer zullen doorbrengen.
 

AYCASummerSchool Start w-39_LR.jpg
Foto: Desirée Schippers
1. All you can Art 5_Kunstruimte Crooswijk_7 juli_foto Anna Kerkhoff (4)_LR.jpg
Roxy Capriles in Kunstruimte Crooswijk

Vurige muurschildering
Locatie: Kunstruimte Crooswijk

Deze maand werkt All you can Art-kunstenaar Roxy Capriles aan een muurschildering in Kunstruimte Crooswijk. Kom ook langs en doe mee!

Het werk is een steeds veranderend, tijdelijk project, dat niet kan bestaan zonder de (visuele) dialoog tussen Roxy en het publiek. De ene dag zal de muur er heel anders uitzien dan de week erna. En de voorstellingen kunnen ook weer overgeschilderd worden door een volgende bezoeker, dus maak vooral een foto van je werk!

Het thema vuur is het uitgangspunt van deze wandschildering. Vuur is een explosief element dat een ruimte helemaal kan overnemen, en dat kan worden doorgegeven. Roxy wil dit ook met haar schilderwerk bereiken. Met elke ‘gastschilder’ gaat ze in dialoog, op zoek naar hun innerlijk vuur, zodat iedereen op zijn eigen manier kan bijdragen.

Kick-off All you can Art 5
Locatie: Kunstruimte Crooswijk

All you can Art 5 is aan! Muzikanten van de New Orleans Band vormden afgelopen zaterdag een swingende parade op de Crooswijkseweg. Studenten van de MBO Theaterschool Rotterdam traden samen met kunstenaar David Bade op in zijn sculpturale performance ‘De Kunstkwakzalver’

Tijdens deze feestelijke aftrap van All you can Art 5 maakte Crooswijk kennis met het team van kunstenaars en Summerschoolstudenten. Zij staan te trappelen om deze zomer iedereen, maar dan ook echt iedereen, de kans te geven om mee te doen, samen kunst te maken, te leren en te ontdekken. De hele zomer in de Kunsthal en in gastlocatie Kunstruimte Crooswijk. Kom ook en doe mee!

Kunsthal_AYCA_zo 28 juni_fotos Desiree Schippers (5) LR.jpg
All you can Art 5 in Kunsthal Rotterdam, foto: Desirée Schippers

All you can Art take-over van het Kunsthal Auditorium

David Bade en het team van IBB-kunstenaars staan voor het vijfde jaar op rij klaar om samen met jou de hele zomer kunst te maken. Tijdens het eerste weekend van de jubileumeditie van All you can Art ontdekten bezoekers van de Kunsthal de praktijkgerichte aanpak van de kunstenaars van IBB Curaçao aan den lijve. In het Auditorium en in Kunstruimte Crooswijk wordt gewerkt aan gezamenlijke kunstwerken en projecten. Het publiek kan hier zelf ervaren dat niet alleen het tonen, maar ook het maakproces van kunst de moeite waard is.

In de maand juli werkt kunstenaar Liesbeth Labeur in het Auditorium van de Kunsthal. Het tekenwerk van Labeur laat een intieme, naar binnen gekeerde leefwereld zien. Op eenzelfde manier werkt ze met groepen mensen van verschillende culturen samen. Hiermee laat ze alle leefwerelden en handschriften toe in haar werk om zo samen de taal van kunst te spreken. 

Ellie Uitentuis.jpg
Elke Uitentuis

Meet the artist: Elke Uitentuis

Elke Uitentuis is beeldend kunstenaar en mensenrechtenactivist. Met haar werk maakt ze ongelijkheid zichtbaar en zet ze alternatieve organisatiestructuren op, waarbinnen de principes van ongelijkheid in twijfel worden getrokken en ondermijnd. Uitentuis bouwt een langdurige relatie op met mensen met wie ze werkt en betrekt deze gemeenschappen bij het creatieproces. De kunstenaar verkent de grenzen van het recht, rekt ze op, brengt verborgen gebreken in beeld en probeert oplossingen te vinden. Ze blijft niet stilstaan bij symbolische daden, maar streeft naar een verandering van de werkelijkheid.

190819-FE1231-FredErnst-30cm LR.jpg
Elvis Chen

Meet the artist: Elvis Chen

Elvis Chen studeerde vier jaar geleden af aan de kunstacademie. Als ervaren oud-student van IBB met zijn roots in Curaçao wordt hij vaak geconfronteerd met een andere realiteit dan bijvoorbeeld cliënten van de psychiatrische kliniek Capriles, waar IBB is gevestigd. Vanuit die achtergrond voelt hij de urgentie om zijn beginnende kunstenaarschap te ontwikkelen tot een praktijk die is gebaseerd op maatschappelijke betrokkenheid in combinatie met interactie met andere mensen. In zijn vaak autobiografische werk laat Chen zien hoe bepaalde ontwikkelingen in iemands leven ons begrip van identiteit kunnen veranderen. Daarbij schuwt hij geen maatschappijkritiek en kijkt hij daarnaast naar zijn eigen situatie, familie, de mensen om hem heen en de clichés waar we ons aan vastklampen.

Liesbeth Labeur.jpg
Liesbeth Labeur

Meet the artist: Liesbeth Labeur

Liesbeth Labeur groeit op in Curaçao en later in Zeeland, waar het woord een belangrijke rol speelt. Vanuit die context vult ze haar kunstenaarschap in. In haar artistieke praktijk staan piëtistisch vormgebruik en Babylonische beeldverwarring centraal. Haar werk is sober, zwart, talig en beweegt zich tussen kunst en vormgeving. De ene keer abstract, dan weer narratief. Tijdens eerdere edities van All you can Art heeft Liesbeth zich verdiept in verschillende oude ambachten. Ze verkende de mogelijkheden om werk te maken met materialen uit de omgeving waarin ze zich bevindt, van klei, houtsnijwerk tot het produceren van haar eigen houtskool. Ze houdt ervan om met verschillende groepen mensen te werken en ze te laten deelnemen aan haar experimenten, zoals het drukken met een asfaltwals.

Rieneke de Vries.jpg
Rieneke de Vries

Meet the artist: Rieneke de Vries

Rieneke de Vries stelt in haar werk de vraag: ‘Waarom slaagt de ene persoon erin een leven op te bouwen en de ander niet?’ Duidelijk vastgestelde kaders en oordelen passen niet bij haar: De Vries trekt visuele lijnen tussen mooi en lelijk, het poëtische en de realiteit. Je zou kunnen zeggen dat haar stijl zich parallel aan haar sociale betrokkenheid ontwikkelt: hoe meer projecten ze doet met kwetsbare mensen, hoe duidelijker het voor haar wordt dat de ongelijkheid in de wereld rauw en gecompliceerd is. Ze werkt veelal aan langlopende projecten, zoals ‘We Sell Reality’, waarin ze samenwerkt met kunstenaar Elke Uitentuis en ongedocumenteerde personen. 

Quinda Verheul, foto Philine van den Hul.jpg
Quinda Verheul

Meet the artist: Quinda Verheul

Quinda Verheul maakt dit jaar voor het eerst deel uit van het All you can Art team. Ze runt Kunstruimte Crooswijk: een kunst- en onderwijsruimte, tevens een van de open ateliers tijdens deze jubileumeditie van All you can Art. Verheul brengt graag mensen uit verschillende lagen van de samenleving bij elkaar. Ze zet zich in voor betere omstandigheden voor ondervertegenwoordigde groepen en ze is er sterk van overtuigd dat kunst en cultuur een essentiële rol spelen in dit proces. In haar kunstenaarspraktijk is het landschap en hoe we er als mens mee omgaan een belangrijk onderwerp.

Pris Roos, foto Dik Kreuk.jpg
Pris Roos

Meet the artist: Pris Roos

Pris Roos is programmeur bij Kunstruimte Crooswijk en studeerde aan verschillende kunstacademies in binnen- en buitenland. Zelf is ze in Nederland geboren, maar haar ouders emigreerden vanuit Indonesië naar Nederland om een toko te beginnen. Ze groeide op in deze winkel, een ruimte van saamhorigheid, kleuren, eten, geuren, verhalen en beelden van immigranten. De toko is dan ook een grote inspiratiebron in haar werk. Roos is geïnteresseerd in verhalen en achtergronden van immigranten en portretteert ze door te schilderen, maar ook met video, geluid, installatie en ‘spoken word’.

All You Can Art 14 augustus 2019 HR 15_LR.jpg
Roxette Capriles

Meet the artist: Roxette Capriles

Roxette Capriles is geboren en getogen op Curaçao. Ze studeerde in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie en won de Drempelprijs voor haar werk 'Rots in de Brand'. In 2017 gaf ze workshops en begeleidde ze studenten van het Instituto Buena Bista. Momenteel werkt ze in Rotterdam en Den Haag. Capriles' atelier is gevestigd op verschillende locaties, van bejaardentehuizen tot scholen. Hier verkent ze de rol van de kunstenaar in de maatschappij door voorbijgangers uit te nodigen in haar mobiele atelier en hen te laten deelnemen aan irrationele experimenten. Ze wil mensen begrijpen, analyseren, doorgronden en sociale verbanden leggen. Capriles gelooft dat verschillende benaderingen en perspectieven cruciale elementen zijn in het creëren van een kunstwerk.

Zie ook

5 jaar AYCA_gele achtergrond.jpg
Boek je tijdslot!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij