1 juni, 2019 - 25 augustus, 2019

Het team van All you can Art, een diepgaande samenwerking van de Kunsthal Rotterdam met Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao, is ook in de zomer van 2019 volop aan de slag in Rotterdam. In het open atelier in de Kunsthal, maar bovenal op de verschillende locaties in de Afrikaanderwijk op Rotterdam Zuid en bij partnerinstellingen in de stad. Een aantal van de vele bijzondere projecten, ontmoetingen, samenwerkingen en bezoeken worden uitgelicht op deze pagina, waar deze verhalen letterlijk en figuurlijk even in de spotlight worden gezet. Onderdeel van All you can Art is de Summerschool, waardoor bezoekers, studenten en kunstenaars nog meer met elkaar in aanraking komen. Volg de kunstenaars en deelnemers van All you can Art op deze pagina, en in 2020 weer in Rotterdam!

Finissage zondag 25 augustus

Locatie: Het Gemaal op Zuid

Dit jaar was de finissage weer een samenkomst van allerlei verschillende soorten mensen. De Groene Hilledijk stroomt vol met vrienden, familie en buurtbewoners. Jan Sikon doet een performance, rondom het thema tijd. Hij nodigt de aanwezigen uit om zich te bedekken met dezelfde witte gewaden die de werden gebruikt bij de performance tijdens de aftrap. Daarmee breit hij een symbolisch einde aan dit seizoen van All you can Art. De muren die begin juli nog zwart en leeg waren zijn nu bontgekleurd en tot aan het plafon bedekt met installaties en schilderingen. Nadat iedereen ruim de tijd heeft gekregen om de verschillende ruimtes en kelders te bewonderen, beweegt de stoet zich langzaamaan richting het Gemaal op Zuid. Ook deze locatie is tijdens deze zomer volledig getransformeerd. Er hangen door de hele ruimte allerlei sculpturen, portretten en gedichten. Bij het uitreiken van de certificaten wordt de diversiteit van de studenten weer glashelder. Van middelbare scholieren tot gepensioneerden, iedere student heeft een unieke connectie met de Summerschool.

0190825-FE2172-FredErnst-Edit-30cm.jpg
Finissage 25 augustus, foto Fred Ernst

Meire Vieira

Meira is een Summerschool student en vertelt over haar ervaring deze zomer. “Ik kwam hier naartoe met een missie. In 2012 ben ik gestopt met de Kunstacademie vanwege het feit dat ik zwanger werd. Als alleenstaande moeder kon ik mijn opleiding niet voortzetten. Vanaf dat moment was kunst geen optie meer voor mij, ik moest voor mijn zoon zorgen. In 2013 heb ik het nogmaals geprobeerd maar toen dat niet lukte gaf ik het op. Dit jaar heb ik besloten om alles zo te organiseren dat ik mee kon doen aan de Summerschool. Dat was een grote stap, om weer in contact te komen met creativiteit. Maar dat is onderdeel van mijzelf dat ik niet meer aan de kant kon duwen. Na zes jaar is het als herboren worden. Het heeft mij uit mijn bubbel gehaald en klaar gemaakt om nog meer stappen te zetten.” 

Meire Vieira (4).jpg
Meire Vieira

Guus van Vugt 

Locatie: Plustpunt Rotterdam

Guus van Vugt is een kunstenaar en werkt ook als vrijwilliger bij pluspunt. Pluspunt is een werk- en activeringscentrum voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Voor mensen die dak- en thuisloos zijn geweest, maar ook voor vrijwilligers en ondernemers die een bijdrage willen leveren. Guus heeft zijn eigen atelier bij pluspunt en helpt met veel plezier de Summerschool studenten bij het maken van hun fietssculptuur. Zelf maakt hij steampunk art waarin hij materialen hergebruikt. 

“Toen ik All you can Art voor het eerst tegenkwam zag ik heel veel overeenkomst met het werk dat ik zelf maak. Omdat zij ook gebruik maken van gevonden materiaal van het strand of de vuilnisbelt. Toen ik David ontmoette vond hij mijn werk interessant en mocht ik meedoen aan de expositie in de Kunsthal. Uiteindelijk heb ik dat werk geschonken aan IBB en staat het nu in Curaçao. AYCA is nu voor het eerst bij pluspunt actief. Het is een beetje een kunstenaarscommune geworden. Meestal ben ik 5 dagen in de week hier. Dat is mijn passie, dat is mijn ding. Voor mij had het ook 7 dagen in de week gemogen.”

IMG_20190731_150104_LR.jpg
Guus van Vugt

DenkTank ‘Positie en Samenwerking’

Er is een grote opkomst. Er zijn buurtbewoners, medewerkers van het Boijmans, leden van de wijkcommissie, Summer school studenten, kunstenaars en IBB alumni die op kunstacademies in Nederland studeren. 

Roxette Capriles zet een actie in. Iedere aanwezige die aan het woord komt krijgt de bal met daar omheen gewikkeld een touw, waardoor er een fysieke representatie van de connecties ontstaat die door dialoog worden gemaakt. Naarmate het gesprek verder gaat, wordt het touw steeds strakker gespannen. Roxette merkt op dat die spanning inherent is aan samenwerking. 

Pris Roos, buurtbewoner en kunstenaar, vertelt over haar ervaringen bij de Groene Hilledijk. Zij werkt daar aan een muurschildering en wil dat het een vaste locatie wordt, omdat er in de wijk weinig aanbod is aan culturele ontmoetingsplekken. Een voormalige Summerschool studente stelt de kritische vraag over wat de rol van de Kunsthal zou moeten zijn binnen het landen in de buurt.

Roxette vertelt een anekdote over buurtbewoner Sia, die veel kennis heeft van materialen. Hij werkt op de Groene Hilledijk samen met een jong meisje die jaar juist niets over weet. Dit is de essentie van haar Face 2 Face project. Ze is een mediator, een facilitator. De insteek is niet om iets op te leggen maar om anderen de kans te geven om zichzelf en elkaar te ontmoeten. 

Sia, die al 20 jaar in de buurt woont, komt aan het woord. Hij vindt dat saamhorigheid boven samenwerking staat. Hij benadrukt dat desondanks de armoede die bestaat, mensen wel interesse hebben in kunst. Mensen verkopen beeldjes uit India, Suriname en Afrika. “Je kan het hier voor 5 euro kopen. Het kost geld om naar de kunsthal te gaan maar nu komt het heel dichtbij.”

Nadat de schaal met Turks Fruit en andere lekkernijen iedereen heeft gepasseerd, breit Johan Gielen een einde aan de middag. Het was al met al een interessantere, geëngageerde DenkTank.

IMG_5080_LR.jpg
Denktank, Omar Martha

'Zeebenen' met Tirzo Martha

Locatie: Zorgcentrum Laurens

Laurens is een zorgcentrum waar All you can Art dit jaar weer terugkeert en het sculptuur ‘Zeebenen’ restaureert. Kunstenaar Tirzo Martha vertelt over dit project:

“De samenwerking met Laurens sluit goed aan bij de insteek van IBB. Het is een vorm van sociale zorg. Wij vinden het belangrijk om een partner te hebben die niet per se uit het kunst circuit komt. Op Curaçao zijn we ook gevestigd op het terrein van een psychiatrische zorginstelling. Toen we naar Rotterdam kwamen vonden wij het vanzelfsprekend dat we naar een vergelijkbare organisatie samen te werken.”

Hoe gaan jullie om met de bewoners?

“Het uitgangspunt is dat alle activiteiten en acties een toegevoegde waarde moeten leveren voor het dagelijks leven van de bewoners. Zo was het bijvoorbeeld het geval dat veel bewoners graag iets willen doen in de tuin. Ze willen hun eigen bloemen of kruid planten. Maar veel van hen hebben problemen met mobiliteit en dat maakt het moeilijk om in de grond iets te planten. Daarom hebben ze het boot sculptuur gemaakt waarin aan de achterkant van alles kan worden geplant, op hoogte van rolstoelgebruikers. Zo worden ze veel meer gestimuleerd om de tuin in te gaan.”

Hoe sluit het sculptuur daar op aan?

“Het sculptuur heeft de vorm van een boot vanwege de connectie die Rotterdam met de haven heeft. Wij hebben het in samenwerking met de bewoners uitgevoerd. Dat is voor ons heel belangrijk. We willen niets opleggen, en er moet ook een noodzaak zijn. Het wordt niet vanuit het decoratieve gemaakt. Qua beeldkwaliteit moet het zo stevig zijn dat het er lang kan blijven staan.”

lowres3.PNG
Studenten bezoek uit Hong Kong

Studenten uit Hong Kong

Voor het tweede jaar op rij heeft All you can Art in de Kunsthal bezoek van een groep studenten uit Hong Kong, die op uitwisseling zijn met de Universiteit van Amsterdam. Zij studeren Public Policy & Management en maakten samen een werk in het open atelier. Ze dragen allemaal bij aan het “HongKong monument”. De studenten maken dit werk over de huidige politieke situatie in Hong Kong, waar nu maanden wordt geprotesteerd tegen de omstreden uitleveringswet met China. Het werk dat de studenten maken werpt een kritische blik op het politie geweld dat dit conflict escaleerde. 
 

All You Can Art 25 juli 2019 LR 37.JPG
All you can Art, 25 juli 2019, Sharon Husicic foto Marco De Swart

Sharon Husicic (buurtbewoner) over All you can Art (43)

Sharon, een buurtbewoner die heel haar leven op Zuid heeft gewoond, is veel bezig met intuïtief schilderen. Nu maakt zij op de Groene Hilledijk een muurschildering van een zeemeermin. 

"De wereld gaat snel, gehaast en stressvol. En ik ben heel erg van het zoeken naar een mooiere wereld dus dat schilder ik. Ik vind het heel interessant en vernieuwend om bij All you can Art aan de slag te zijn, ook omdat je sociale contacten opdoet.  Er mag ook over de werken heen geschilderd worden. Als mijn zeemeermin hier staat kunnen er de volgende dag allerlei schepen bij staan. Ik zie het als een soort communicatie van mensen bij elkaar, een wisselwerking."

Als je de zeemeermin thuis zou schilderen, zou je dat dan anders ervaren?
''Ja, het is natuurlijk een openbare ruimte. Mensen kunnen haar zien, die kunnen hun mening geven, bekritiseren of niet. Ik vind het een hele fijne plek. Ik kom hier wel vaker, ik voel me hier wel relaxed en ik vind Dik heel erg aardig. Zo gaat de kunstwereld voor mij open. Dat ik ook wel een beetje nieuw voor mij. Ik ben altijd al aan het schilderen geweest maar nu kom ik steeds meer creatieve mensen tegen.''

Pris_ayca.PNG
Pris, Groene Hilledijk

In gesprek met Pris Roos (35)

Een buurtbewoner van Feijenoord en kunstenaar
De Groene Hilledijk 272

Hoe ben je in aanraking gekomen met AYCA?
"Via het gemaal op Zuid. Ik ken Alexandre, de curator van het Gemaal op Zuid, en hij zei dat ik een keer moest meedoen. Na de opening kwam ik erachter dat het bij mij om de hoek is en ben ik binnengelopen."

Wat voor kunst maak je graag?
"Ik ben nu beneden in de kelder bezig met een muurschildering en maak portretten van migranten. Ik gebruik hier verschillende materialen zoals pastel, acryl en hout, waar ik de hele oppervlakte mee probeer te vullen en iets heel groots op de muur te zetten. Thuis kan ik niet op mijn eigen muren schilderen zonder toestemming te vragen, omdat ik in een huurhuis woon. Hier mag je juist van alles doen. Ik dacht, ‘die kans ga ik gewoon pakken!’."

Hoe is het voor jou om hier op Zuid te werken? Op de Groene Hilledijk, in jouw buurt?
"Tof! Ik maak portretten van mensen uit deze buurt, dus om hier zelf te werken en echt op het laantje te zitten is geweldig. Het is heel fijn om zo tussen de mensen te zijn en tegelijkertijd een werkplaats en atelier te hebben. Ik stap bij wijze van spreken mijn deur uit en dan ben ik er al."

Als ze hier een permanente plek zouden hebben, zou jou dat ook aanspreken?
"Ja, zeker! Ik hoop dat kunstenaars geinspireerd raken om hier te komen werken. Ik heb zelf in Charlois een atelier, waar heel veel kunst initiatieven zitten. Hier wat minder eigenlijk, behalve het Gemaal op Zuid is de enige die ik ken. De groene Hilledijk is in principe een buurtatelier waar mensen alle vrijheid hebben die ze thuis of in hun eigen omgeving niet hebben. Veel mensen willen graag creatief bezig zijn maar hebben daar de ruimte of materialen niet voor. Op de Groene Hilledijk kunnen mensen komen opdagen en doen wat ze willen."

Start Summerschool

Dit jaar start voor vierde keer de Summerschool! Kunstenaar David Bade verwelkomt de studenten en zet direct de toon voor de komende paar weken. Het gaat over leren, openstaan voor elkaar en de omgeving. Net als All you can Art speelt de Summerschool zich nu niet alleen in de Kunsthal af maar ook in de locaties op Zuid, waardoor de studenten veel meer op zoek kunnen naar mogelijkheden in de publieke ruimte. Tirzo Martha voegt hier zijn eigen perspectief toe. Voor hem gaat het bij de Summerschool meer om op maat gemaakte begeleiding dan echt om scholing. Het is een onderzoek waarin je op zoek gaat naar wat je wil en wat je kan. 

Wanneer iedereen zich voorstelt, wordt het al snel duidelijk hoe divers de groep dit jaar weer is. Er zitten leerlingen tussen van de theater havo/vwo en de Hef, en van de volwassen studenten is een aantal al gepensioneerd. Zo heeft vorig jaar Dik Kreuk bijvoorbeeld meegedaan en maakt hij nu deel uit van het vaste team. Hoewel hij altijd een interesse had in kunst, heeft hij bij de summerschool voor het eerst meegemaakt dat hij zelf ook de capaciteiten heeft om kunst te maken. Hierna is hij met meerdere kunstenaars in contact gebleven en wist hij voor allerlei projecten een helpende hand te bieden. Deze zomer is hij vaak te vinden bij het Open Atelier tijdens Kunsthal LIVE OP ZONDAG en op de Groene Hilledijk.

Volg de vooruitgang van de Summerschool de komende tijd op de blog!

AYCA.PNG
All you can Art, start Summerschool

Bekijk de reportage!

OPEN Rotterdam brengt deze zomer weer verslag uit van enkele belangrijke events en ontmoetingen.

In de eerste aflevering laat OPEN Rotterdam de feestelijke aftrap zien. 

In de tweede aflevering gaat Open Rotterdam mee naar zorginstelling Laurens. Ze laten zien hoe belangrijk kunst voor ouderen kan zijn.

In de derde aflevering wordt dieper ingegaan op de projecten die zich afspelen op de Groene Hilledijk.

In de vierde aflevering zien we kunstenaar David Bade die de Afrikaandermarkt intrekt om portretten te maken van bezoekers.

In de laatste aflevering zien we de bewoners van zorginstelling Laurens kunst maken met IBB-kunstenaar Elvis Chen. 

We sell reality

Locatie: Groene Hilledijk 272-274

Het team van IBB-kunstenaars is elke dag aan de slag om nieuwe inzichten en connecties tussen mensen, kunst en cultuur te realiseren. Ze werken hiervoor samen met talrijke buurtinitiatieven, lokale kunstenaars en partners. Zo bevraagt kunstenaar Rieneke de Vries onder de paraplu van het project ‘We Sell Reality’ waarom koopwaar vaak zoveel makkelijker ‘migreert’ dan mensen. In haar zoektocht naar de herkomst van producten gaat zij in gesprek met winkeliers, met het open atelier in de drukke winkelstraat Groene Hilledijk als uitvalsbasis. Het eindproduct van deze serie interviews krijgt vorm in een speciaal servies.

file1-1.jpeg
We Sell Reality
laurens_20190724-08649.jpg
'Zeebenen' bij Zorgcentrum Laurens met Elvis Chen
laurens_20190724-08667.jpg
Restauratie 'Zeebenen' bij Zorgcentrum Laurens met Tirzo Martha

Een sculptuur van fietsen

Locatie: Pluspunt Rotterdam West

Pluspunt is een werk- en activeringscentrum voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Voor mensen die dak- en thuisloos zijn geweest, maar ook voor vrijwilligers en ondernemers die een bijdrage willen leveren. David Bade en de Summerschool studenten gaan op locatie aan het werk. David vertelt over dit project:

“Het plan is om een sculptuur te maken van oude fietsen. En daar zijn er hier heel veel van. Er zijn eigenlijk twee voorwaardes: het moet monumentaal worden én het moet praktisch te gebruiken zijn als fietsenstalling. Die insteek heb ik aan de Summerschool studenten meegegeven als opdracht. Het opknappen van fietsen is een vitaal onderdeel van Pluspunt. Vanuit die ervaring werken wij nauw samen. Het is ook te gek om contact maken op een plek waar mensen bij elkaar komen die hier een dagbesteding hebben of vanuit de zorgsector hier terecht zijn gekomen. Het past ook heel erg goed bij IBB. Wij zijn op Curaçao ook gelokaliseerd op het terrein van een psychiatrische kliniek. We zoeken contact met mensen die het niet altijd makkelijk hebben in onze maatschappij. Hiermee laten we de Summerschool studenten zien dat dit ook mogelijk is. Niet alleen kan een fiets een sculptuur worden, maar je kunt Pluspunt ook zien als een vernieuwing van hun referentiekader.”

photo5911112925291065637.jpg
Fietsculptuur bij Pluspunt in Rotterdam West

Met gratis kunst de markt op! 

Locatie: Afrikaanderplein

Kunstenaar David Bade heeft spontane ontmoetingen met marktkooplui en bezoekers van de Afrikaandermarkt. Hij daagt hen uit een portret te laten tekenen en maakt hiervoor ter plekke op makelaarsborden de eerste schetsen. Kunstenaar Elvis Chen doet dit zelfs telefonisch: vanaf HAL 3 in de Kunsthal is er een ‘hotline’ met het Gemaal op Zuid. Als je hem belt, maakt hij op basis van jouw eigen beschrijving een portet. Alle portretten kunnen tijdens de finissage van All you can Art op zondag 25 augustus worden opgehaald - als je inmiddels al niet eerder bent langs geweest op een van de locaties om zelf actief mee te doen met All you can Art!

file2-1.jpeg
David Bade op de markt

Analoge connecties

Locatie: het Gemaal en de Kunsthal 

Nu de kunstenaars verspreid zijn over drie locaties worden zij steeds creatiever in het bijhouden van de communicatie. Een leuke methode om in contact te blijven, is via de ouderwetse telefoons die in het Gemaal op Zuid en de Kunsthal hangen. Kunstenaars Elvis Chen en Tittel Tattle maken hier met veel plezier gebruik van, maar ook steeds meer bezoekers pakken de telefoon op, hopend op een reactie vanaf de andere kant. Zo ontstaat er letterlijk 'een bruggetje' naar Zuid!

file3-1.jpeg
Elvis Chen
Masterclass DavidBade_TirzoMartha_6juni2019_Kunsthal_fotoFredErnst (84)LR.jpg
Masterclass David Bade en Tirzo Martha, Kunsthal, foto Fred Ernst

Masterclass David Bade & Tirzo Martha

Locatie: Kunsthal Rotterdam

Tijdens deze masterclass zijn David Bade en Tirzo Martha ingegaan op de werkwijze van Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao en gaven zij hun perspectief op de stappen die liggen tussen kunsteducatie op HBO niveau en de kunstenaarspraktijk anno nu. All you can Art en Instituto Buena Bista Curaçao benaderen kunst vanuit een menselijk perspectief, waarbij kunst niet alleen van de maker is maar van iedereen. Bekijk hier een samenvatting van de Masterclass op donderdag 6 juni. 

Aftrap All You Can Art LR 103 .JPG
Summerschool studenten en bezoekers in optocht vanaf het Gemaal naar de Groene Hilledijk tijdens de aftrap van All you can Art I foto Marco de Swart

Feestelijke aftrap All you can Art

Locatie: Het Gemaal op Zuid & Atelier Groene Hilledijk

Wat een feestje was het tijdens de aftrap van All you can Art, op zaterdag 1 juni bij het Gemaal op Zuid! Een zomers weerzien met vele partners, deelnemers en kunstenaars van vorige edities en een nieuwe enthousiaste groep Summerschoolstudenten. Zij trakteren tijdens de aftrap iedereen op een performance onder begeleiding van kunstenaar Roxette Capriles. Met mooie woorden van de Rotterdamse wethouder Said Kasmi die het programma een warm hart toedraagt, is AYCA feestelijk gelanceerd op Rotterdam-Zuid. Na de aftrap bij Het Gemaal op Zuid bezoekt iedereen de open ateliers op de Groene Hilledijk. Kunstenaars David Bade, Tirzo Martha en het hele team van Instituto Buena Bista staan te trappelen om deze zomer weer samen met het Kunsthalteam en met vertrouwde en nieuwe partners aan de slag te gaan. Met als doel iedereen, maar dan ook echt iedereen, de kans te geven om mee te doen, samen kunst te maken, te leren en te ontdekken.

Aftrap All You Can Art LR 31 .JPG
Aftrap All you can Art, Gemaal op Zuid, foto Marco de Swart
Aftrap All You Can Art LR 79 .JPG
Aftrap All you can Art, Gemaal op Zuid, foto Marco de Swart

ONTDEK MEER

Zie ook

Kunsthal & Cookies
Aan je online bezoek aan Kunsthal Rotterdam mag niets ontbreken, daarom gebruiken we altijd functionele en analytische cookies. Om content zoals video's en advertenties op basis van je interesses te mogen tonen, vragen we je toestemming voor het gebruik van marketing cookies. Dit kun je elk moment wijzigen. Lees onze cookieverklaring en vernieuwde privacyverklaring
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen. Bekijk meer informatie.