Bekijk het online

Bekijk de tentoonstelling 'Magnetisch Noorden' door de ogen van bijzondere gasten. Gastsprekers Emy Koopman, Manon Portos Minetti, Bernice Notenboom en Martina Weinhart delen in verschillende video's hun kijk op Canada en de thema's van de tentoonstelling.

Martina Weinhart  

Martina Weinhart is curator van Schirn Kunsthalle Frankfurt en is gastcurator van de tentoonstelling Magnetisch Noorden. Zij vertelt over de totstandkoming van de tentoonstelling, de geschiedenis van de Group of Seven en de audiovisuele werken van de Algonquin-Franse kunstenaar Caroline Monnet en Anishinaabe filmmaker Lisa Jackson.

Manon Portos Minetti 

Manon Portos Minetti, kunsthistoricus, Amerikanist en Indigenous activist, vertelt onder andere over de inheemse bevolking van Canada, culturele toe-eigening en het belang van de audiovisuele werken van de Algonquin-Franse kunstenaar Caroline Monnet en Anishinaabe filmmaker Lisa Jackson in de tentoonstelling. (Trigger warning: in deze video wordt onder meer gesproken over Residential Schools, moord en verkrachting). 

Emy Koopman

Emy Koopman, schrijver, journalist en presentator van de tv-serie ‘Paradijs Canada’, schreef voor de Correspondent een reportage over de olie-industrie in Alberta en onderzocht voor de VPRO hoe Canada omgaat met urgente thema’s van deze tijd. In deze video vertelt zij hoe zij naar Canada kijkt en of ze dit beeld ook in de tentoonstelling herkent.

Bernice Notenboom 

Bernice Notenboom is onder andere klimaatjournalist, poolreiziger en filmmaker. Zij vertelt over de Canadese vergezichten, het betoverende poollandschap, de invloed van klimaatverandering en de geschilderde landschappen van de Canadese Group of Seven.

Begrippenlijst

Voor meer uitleg over in de video genoemde en aanverwante termen verwijzen wij je graag door naar onze begrippenlijst.

Tentoonstellingspartners

De tentoonstelling Magnetisch Noorden wordt mede mogelijk gemaakt door National Gallery of Canada, Art Gallery of Ontario, Schirn Kunsthalle Frankfurt, Singular Plurality, Canadese Ambassade in Nederland, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Elise Mathilde Fonds, GoCanada, Gravin van Bylandt Stichting & Van Ommeren-de Voogt Stichting.

Zie ook