Tussen twee werelden
Wim Millenaar, familiefotograaf

18 maart 2017 – 5 juni 2017 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Kinderen Millenaar en De Vries met twee Alfoersche meisjes, Honitetoe, 1924
Begin twintigste eeuw vertrekt de Amsterdamse Wim Millenaar (1887-1955) als sergeant bij de koloniale troepen naar Java. Hij huwt de Javaanse Elisabeth Loen en legt zijn levensverhaal met een fototoestel vast, in maar liefst 7.777 familiekiekjes. Na zesentwintig jaar keert Millenaar met vrouw en zes kinderen terug naar Nederland.

De familie Millenaar wordt in Indonesië deels met de Nederlandse cultuur opgevoed, maar heeft bij aankomst in Nederland tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe thuisland. De culturele verschillen en het klimaat zijn een grote omschakeling. Nog geen jaar na hun aankomst overlijdt de oudste zoon van de familie door een noodlottig ongeval. Deze tragische gebeurtenis zet de emoties rondom de verhuizing op scherp. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog dienen de zoons van Millenaar onder Nederlandse vlag. Wanneer Indonesië na de oorlog voor onafhankelijkheid van Nederland strijdt, wordt hun leven tussen twee werelden op de proef gesteld.

De tentoonstelling presenteert een intiem portret waarin het leven tussen verschillende culturen centraal staat. Wim Millenaar heeft zijn persoonlijke geschiedenis met veel aandacht vastgelegd om zijn periode in voormalig Nederlands-Indië met familie in Nederland te delen. Van het dagelijks leven in Nederlands-Indië, de viering van het Sinterklaasfeest aldaar tot en met Millenaars werkzame leven in Nederland in dienst van Conimex. Van de duizenden foto’s die hij in ruim veertig jaar maakt zijn nagenoeg alle negatieven van uitmuntende kwaliteit. De foto’s lezen als een dagboek uit een verloren tijd. 

Familie Millenaar net aan boord op de Marnix St. Aldegonde, Sabang, 1932.jpg
Familie Millenaar net aan boord op de Marnix van St. Aldegonde, Sabang, 1932

PERS

Wim Millenaar net in dienst, Kampen, 1903.jpg
Wim Millenaar net in dienst, Kampen, 1903
Welkom
Een bezoek aan de Kunsthal begint met een starttijd
Boek hier je starttijd