Kunstgerechten
Japanse food samples

Dec. 18, 1999 – May 18, 2000 This exhibition has ended
Hal
7
This page is not available in English.

Van eenvoudige sushibars tot exclusieve à la carte restaurants, ijssalons en zelfs de Japanse vestigingen van Mac Donalds en Kentucky Fried Chicken. Overal staat een vitrine voor de deur met het menu erin uitgestald. Welbeschouwd vormen de nepgerechten prachtige voorbeelden van ambachtelijk vakmanschap. De techniek van deze nepgerechten voert terug naar de jaren twintig toen in Japan namaakgerechten van was werden geïntroduceerd ter vervanging van de kostbare gewoonte van het tonen van echte gerechten. Nepfruit, rijstgerechten, sushi, sashimi en tal van andere gerechten werden door de restaurants handmatig vervaardigd. Voor vleesgerechten gebruikte men dezelfde materialen en technieken als bij anatomische waspreparaten. 

Het vakmanschap van nepgerechten

Een van de eerste bedrijven die op grotere schaal voor restaurants ging produceren, was Takizo Iwasaki, die in 1932 de basis legde voor het huidige Iwasaki INC. Vaak stuurde een kok echte voorbeelden van de door het restaurant bestelde gerechten op naar Iwasaki, waar het zo echt mogelijk werd gekopieerd. Inmiddels heeft de kunst van het namaken zich verregaand geperfectioneerd en worden jaarlijks competities gehouden.

foto_184_1.jpg
Kunsthal & Cookies
During your online visit to Kunsthal Rotterdam we always use functional and analytical cookies. To show you content such as videos and advertisements based on your interests, we ask your permission to use marketing cookies. You can adjust your preferences at any time. Read our cookie statement and updated privacy statement.
These cookies enables the website to work like it should. These cookies are not optional.
These cookies are set by third parties, like YouTube or Vimeo.
These cookies allow us to measure the usage of the website and improve it accordingly.
These cookies allow our advertising partners to offer content tailormade for you.
When you disable categories, some functionality in the website might not work correctly. It's possible to change your preferences at any time. More information.